Soluții smart (HUBGRADE)

Noul HUBGRADE Center situat în București, România, este dedicat proiectelor de eficiență energetică, de exemplu servicii pe teren și optimizarea vânzărilor de electricitate de la unitățile de producție a energiei operate de Veolia în România. Acesta face parte din parcursul nostru de transformare digitală în regiunea Europei Centrale și de Est.

 

HUBGRADE Center se bazează pe soluția EnEffCo de la OKOTEK – o companie deținută de Veolia Germania. Prin intermediul EnEffCo, monitorizăm și prelucrăm continuu datele de la unitățile de producție a energiei și de pe piața electricității. Pe baza modelelor de previzionare (folosind modulul EnEfflex al Eneffco), ne putem optimiza ofertele pentru vânzările de electricitate pe piața Day Ahead pe baza celui mai bun scenariu financiar, reușind astfel să creștem vânzările de electricitate cu până la 20% comparativ cu scenariul de bază. Acest model ar putea fi oferit ca serviciu și altor unități de producție a energiei.

 

În plus, din HUBGRADE Center monitorizăm activitățile din diferite amplasamente operaționale ale Veolia, cum ar fi Aeroportul Internațional Henri Coandă, de unde primim date online de la toate instalațiile de apă de pe amplasament. Putem controla de la distanță stațiile de pompare, puțurile de apă și stația de tratare a apelor uzate, vizualizăm planul de mentenanță și transmitem comenzi de lucrări echipelor din teren în timp real.

 

Pe mai departe, intenționăm să utilizăm HUBGRADE Center și conceptul aferent pentru a ne dezvolta afacerea în sectorul serviciilor energetice (pentru amplasamente industriale și municipale) dar și pentru a ne crește operațiunile actuale prin integrarea energiei verzi în schemele de operare curente. Un astfel de exemplu este proiectul pilot de la stația de tratare a apei uzate de la Glina, unde vom utiliza hidrogen verde (până la 25%) în combinație cu biogaz /gaze naturale pentru motoarele existente care produc agent termic și electricitate pentru operarea stației. Hidrogenul verde va fi obținut prin electroliză, folosind electricitate produsă cu ajutorul panourilor solare. Astfel, vom reuși să reducem amprenta de carbon și să creștem auto-suficiența energetică a stației, dar și eventual să comercializăm electricitate.