Nestlé și Veolia își unesc forțele pentru a recicla deșeurile din Ucraina

Nestlé și Veolia contribuie la dezvoltarea economiei circulare a Ucrainei printr-un parteneriat pentru îmbunătățirea infrastructurii de colectare și reciclare a deșeurilor menajere din regiunea Kiev.


În aprilie 2020, Nestle și Veolia au anunțat semnarea unui parteneriat care acoperă colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor din ambalaje. Colaborarea dintre cele două companii face parte din angajamentul asumat în 2018 de gigantul din industria alimentară, de a transforma 100% din ambalajele sale în ambalaje reciclabile sau reutilizabile până în 2025. Acest angajament a avut ca rezultat un proiect lansat în Ucraina pentru îmbunătățirea ratei naționale de colectare și reciclare a deșeurilor menajere.


Pe 14 septembrie 2020, Nestlé Ucraina și Veolia Ucraina, cu operațiuni în țară din 1995, au anunțat lansarea unui proiect inovator de colectare selectivă a deșeurilor menajere în orașele mici Makariv, Novi Petrivtsi și Stari Petrivtsi – toate din regiunea Kiev cu o populație totală de aproximativ 28.000 de persoane. Cu o investiție de peste 1,7 milioane de euro pe durata a cinci ani, proiectul își propune să dezvolte infrastructura de colectare și tratare a deșeurilor și să testeze sistemul de responsabilitate extinsă a producătorului (REP) la scară națională.
Implementat în mai multe țări din lume, REP presupune transferarea responsabilității de la municipalități la producători. Aceștia au răspunderea de a gestiona deșeurile provenite de la produsele lor – până la etapa post-consum din ciclul de viață al unui produs. Considerat de cei care îl promovează drept un instrument eficient de politică pentru protecția mediului, proiectul își propune să reducă deșeurile din rampele de gunoi și să încurajeze producătorii să abordeze cu seriozitate problema mediului înconjurător atunci când creează produse.


Cu toate acestea, implementarea REP presupune un cadru legislativ și o infrastructură adecvate, ceea ce nu este neapărat și cazul Ucrainei, unde problema deșeurilor s-a dovedit a fi critică în numeroase orașe. Conform Kyiv Post, doar 16% din deșeuri sunt sortate și 5-6% reciclate, în vreme ce restul ajunge la gropile de gunoi din ce în ce mai pline. Guvernul ucrainian a făcut un prim pas important pentru îmbunătățirea situației, asumându-și angajamentul de a respecta directivele Uniunii Europene și de a implementa o strategie națională pentru managementul deșeurilor. În acest context, țara a adoptat o serie de măsuri menite în principal să îmbunătățească reciclarea.


Deopotrivă, companiile care operează în Ucraina vor lua la rândul lor măsuri concrete în acest sens. Parteneriatul dintre Nestlé și Veolia este un exemplu perfect al acestei abordări. Ca parte a proiectului, peste 200 de containere speciale pentru deșeuri din hârtie, metal, sticlă și plastic au fost instalate în cele trei orașe selectate. Conform calculelor efectuate de experții Veolia, aproape 20 de tone metrice de sticlă și 20 de tone metrice de alte tipuri de deșeuri vor fi colectate în fiecare lună pentru a fi reciclate și reutilizate.
CREDIT FOTO: Imaginea principală © Veolia