Cum sprijină Veolia una dintre cele mai vechi fabrici de bere pentru ca aceasta să-și reducă amprenta asupra mediului

În Cehia, Veolia și Heineken au semnat un contract pe o perioadă de zece ani pentru furnizarea de servicii de gestionare a energiei și apei Fabricii de Bere Royal din Krušovice.

Colaborarea între Veolia și Heineken vizează reducerea consumului de apă din fabricile producătorului de bere. În una dintre unitățile Heineken din Mexic, Veolia a instalat un nou sistem de tratare a apei pentru a reduce pierderile. Grupul olandez a obținut și o reducere semnificativă a consumului de apă din fabrica de cidru din Hereford, Marea Britanie, datorită unui sistem inovator de recuperare creat de Veolia Water Technologies.

În 2019, cei doi parteneri au extins colaborarea, semnând un nou contract de furnizare a serviciilor de gestionare a apei potabile și a apei uzate, cât și pentru gestionarea energiei Fabricii de bere Royal din Krušovice, pe care Heineken a achiziționat-o în 2007. Provocarea companiei Veolia este să modernizeze echipamentele și procesele utilizate în una dintre cele mai vechi fabrici de bere din Cehia, fără să întrerupă operațiunile obișnuite.

O nouă abordare pentru îmbunătățirea constantă a energiei

Primul aspect al acestui contract încheiat pe zece ani este energia. Pe lângă furnizarea energiei termice, a aerului rece și comprimat, Veolia este responsabilă de operarea sistemului de alimentare cu energie a fabricii și de coordonarea echipei implicate. Grupul și-a asumat angajamentul de a asigura gestionarea activă a energiei, reducerea costurilor și îmbunătățirea constantă a performanței energetice.

Acest angajament a fost transpus prin crearea unui rol de specialist în energie, prin evaluări repetate și investiții în echipamente noi.

Spre exemplu, în câteva dintre clădirile fabricii, Veolia a reușit să reducă semnificativ costurile prin înlocuirea a sute de becuri vechi cu becuri LED cu consum redus. Rezultatul a fost un consum la electricitate redus cu 66% și o economie de peste 3 milioane CZK (aproape 115.000 EUR) pe o perioadă de zece ani pentru Heineken.

Procese de tratare a apei de ultimă generație

Veolia coordonează și modernizează stația de tratare a apei uzate existentă la Krušovice.

Compania subsidiară, VWS Memsep, a furnizat o serie de tehnologii de ultimă oră pentru a reduce amprenta consumului de apă al fabricii de bere. Au fost instalate sisteme pentru osmoza inversă și ultra filtrare (o metodă de separare printr-o membrană care crește volumul apei tratate și, prin urmare, al celei reutilizabile), ceea ce a redus consumul de apă brută cu peste 8%. Pentru a permite extinderea planificată a unității, vor fi implementate măsuri inteligente de pompare și de optimizare a tratării cu scopul de a menține volumul actual al resurselor prețioase de apă subterană.

Modernizarea echipamentelor și proceselor de gestionare a energiei și a apei din fabrica de bere Krušovice a redus deja impactul procesului de fabricare a berii asupra mediului și a produs economii substanțiale. Acest rezultat este în conformitate cu strategia Heineken privind sustenabilitatea, în special în ceea ce privește conservarea resurselor de apă potabilă și reducerea emisiilor de dioxid de carbon.