Estelle Brachlianoff: „Prevenirea riscurilor sănătății și siguranței este prioritatea noastră absolută"

Săptămâna Internațională a Sănătății și Securității în Muncă la Veolia a început luni, 18 septembrie. Acest eveniment anual, organizat de Grup, reprezintă o ocazie esențială pentru a sublinia importanța prevenirii accidentelor și a îmbolnăvirilor la locul de muncă, pentru a îmbunătăți condițiile de lucru și pentru a face progrese în direcția „zero accidente". Veolia se angajează, încă o dată, să asigure siguranța prin punerea în aplicare a celor mai bune practici pentru toți angajații.


O echipă dedicată
Mai mult decât o strategie, prevenirea riscurilor în ceea ce privește sănătatea și securitatea la locul de muncă este parte integrată a tuturor activităților și proceselor de structurare ale companiei Veolia. Cu un colectiv dedicat transformării ecologice, Grupul contribuie în fiecare zi la conservarea resurselor, protejându-și în același timp angajații.
Abordarea proactivă a companiei Veolia în materie de prevenire a riscurilor profesionale, promovată la cel mai înalt nivel al organizației, se bazează pe implicarea tuturor, completată de un sistem de îmbunătățire continuă care face posibilă respectarea angajamentelor asumate, atingerea obiectivelor stabilite și punerea în aplicare a ideilor expuse în angajamentul privind prevenția, sănătatea și securitatea la locul de muncă.
Estelle Brachlianoff, CEO Veolia, a declarat:Obiectivul zero accidente este o alegere. Grupul nostru se angajează mai mult ca niciodată să asigure un mediu de lucru cât mai sigur, garantând condiții optime de lucru pentru toate părțile interesate, atât interne, cât și externe. Aceasta este prioritatea noastră absolută.


Un obiectiv concret și un factor de performanță
Consolidarea prevenirii riscurilor sănătății și siguranței, dar și asigurarea unor condiții optime de lucru pentru angajații noștri, pentru clienții noștri și pentru toate părțile interesate reprezintă prioritatea noastră de bază. Acesta este motivul pentru care Veolia a făcut din sănătate și siguranță un obiectiv major al Grupului și al activităților sale.
Veolia și-a asumat o serie de angajamente în domeniul sănătății și siguranței, care reprezintă un adevărat factor-cheie de performanță pentru întreaga companie. Datorită stabilirii unor obiective ambițioase și respectării stricte a acestor principii de către toți angajații, am reușit, împreună, să reducem la jumătate numărul de accidente de muncă care au necesitat concediu medical în decursul a 10 ani.


O politică de zero accidente
Aceste reguli nu se opresc aici. Gestionarea riscurilor și respectarea deplină a standardelor nu sunt negociabile. Acest lucru este posibil prin angajamentul tuturor, în toate locațiile în care operăm, la nivel internațional, și prin introducerea unor instrumente practice care să ne ajute să ne atingem obiectivul de zero accidente.
Acesta este motivul pentru care, în 2022, Grupul a dezvoltat „12 reguli esențiale de salvare a vieții". Aceste reguli ușor de reținut, concepute cu sprijinul diferitelor țări, reprezintă ultima barieră în prevenirea unui accident grav. Ele se bazează pe standardele de management pentru activitățile cu risc ridicat, cum ar fi lucrul la înălțime, manipularea materialelor și substanțelor chimice periculoase sau lucrul cu electricitate. Ele sunt implementate în toate locațiile noastre și cu subcontractanții noștri, astfel încât să poată fi aplicate peste tot, tot timpul, de către toată lumea.


O cultură globală de prevenire a riscurilor pentru sănătate și siguranță 
Influențarea comportamentului angajaților rămâne o prioritate. Având ca principal scop creșterea conștientizării asupra accidentelor, Săptămâna Internațională a Sănătății și Securității în Muncă din acest an se concentrează asupra riscurilor de accidente asociate comportamentelor instinctive. Pentru a putea fi promovat un mediu de lucru cât mai sigur, Veolia identifică practici inovatoare în domeniul sănătății și siguranței la locul de muncă, pentru care acordă premii sub forma unor trofee.
În acest an, inițiativa noastră „Premiile pentru Siguranță Permanentă” îi implică pe toți angajații noștri și, de asemenea, pe diferitele părți interesate (clienți, subcontractori, lucrători temporari etc.), pentru a stabili o cultură comună a sănătății și securității și pentru a recompensa acțiunile întreprinse cu scopul de a construi un parteneriat autentic în ceea ce privește sănătatea și securitatea la locul de muncă. Aceste premii subliniază integrarea deplină a dimensiunii de siguranță în politica socială a companiei.
În cele din urmă, vizitele managerilor pentru asigurarea sănătății și siguranței la locul de muncă reprezintă unui efort colectiv consolidat. Aceste vizite oferă o oportunitate ideală atât pentru manageri, cât și pentru operatori de a discuta despre diverse aspecte. Echipele trebuie să simtă că sunt susținute și că acest exercițiu oferă o ocazie de a colabora, de a face progrese în aplicarea comportamentelor de siguranță, de a înțelege problemele și de a lua măsuri corective, dacă este necesar. Aceste aspecte contribuie la dezvoltarea unei culturi pozitive a sănătății și securității la locul de muncă, contribuind, în același timp, la conturarea unei viziuni comune.