Economia circulară intră în scenă!

Artele spectacolului nu au fost lipsite de provocările economiei circulare și de controlarea utilizării resurselor. În Franța, anumite festivaluri, teatre și opere au ales calea eco-designului și reutilizării decorurilor.


Mentalitatea s-a schimbat foarte mult. Ar fi o exagerare să spunem că există un consens absolut, însă comunitatea începe să ia măsuri”.


Eco-designul își face loc pe scena artelor spectacolului! O noutate pentru un sector care presupunea cantități mari de materiale pentru spectacole, acestea fiind prin natura lor efemere (piese de teatru, de operă, concerte etc.). Astăzi, decorurile ecologice și reutilizabile încep să fie în centrul atenției. Deschizând drumul către această tranziție spre responsabilitate ecologică, organizatorii Festivalului „International d'Art Lyrique in Aix-en-Provence” au început tranziția încă din 2012 prin efectuarea unei evaluări a amprentei de carbon a evenimentului și desemnarea unui manager pentru dezvoltarea sustenabilă.


Véronique Fermé, responsabilă de acest aspect în cadrul festivalului d’Aix, ne explică abordarea ei: „Am observat că generam un volum enorm de deșeuri din construcția, asamblarea, dezasamblarea și distrugerea decorurilor și că [...] acest lucru avea un impact care era chiar mai mare decât emisiile de dioxid de carbon generate de transportul aferent evenimentului".


Astfel, au fost implementate soluții pentru a reduce cantitatea de aproximativ 45 de tone metrice de deșeuri generate în fiecare an prin decorurile Festivalului. „Ideea este acum de a crea un decor sau scenografie plecând de la dezasamblarea componentelor, caracterul reciclabil și non-toxic al materialelor”, concluzionează Véronique Fermé.


Au fost efectuate cu succes teste asupra plutei comprimate (este ecologică, de origine vegetală) care să înlocuiască utilizarea polistirenului (un poluant, derivat din substanțe petrochimice) care ne-a permis să construim decoruri pentru opera Carmen din 2017, 100% reutilizabile și detașabile", a adăugat aceasta.


De atunci, materialul a fost utilizat și la celelalte spectacole. Impactul este pozitiv și asupra bugetului, „costurile pentru crearea decorului și tratarea deșeurilor putând fi reduse cu 8% și respectiv 20%”.


Din Aix la Paris prin Lyon
În lumina acestor argumente, și alte organizații și instituții din domeniul spectacolelor au urmat calea Festivalului d'Aix-en-Provence. „Mentalitatea s-a schimbat mult în ultimii șapte ani", a remarcat François Vienne, directorul adjunct al Festivalului în 2019. „Nu era o problemă înainte, însă acum este în mod real în atenția tuturor [...] Ar fi o exagerare să spunem că există un consens absolut, însă comunitatea începe să ia măsuri."


Din 2013, Opéra de Lyon lucrează cu ADEME pentru utilizarea cartonului în construirea decorurilor și accesoriilor necesare. Acest material reciclabil a fost ales în special pentru a construi o bază permanentă pe care să fie adăugate elemente specifice fiecărui spectacol. În Paris, același principiu a fost preluat de Théâtre du Châtelet.


Aceste practici noi sunt încurajate la nivel național. Ca urmare a adoptării legii privind Tranziția Ecologică în 2015, Ministerul Culturii și Comunicațiilor a transformat protecția mediului într-unul dintre cei trei piloni ai strategiei sale pentru responsabilitate socială (CSR).


Chiar dacă procesul a fost accelerat în ultimii doi ani, există foarte multe de făcut în continuare pentru a sensibiliza comunitatea culturală cu privire la producția ecologică”, a declarat Sandrine Andréini, Directorul asociației La Réserve des Arts, o platformă care facilitează schimbul și reutilizarea decorurilor și materialelor, la începutul anului. „Sunt puține politici în acest domeniu, însă din fericire există o dorință crescândă, precum și capacitate și inițiativă la nivelul artelor spectacolului pentru a reduce amprenta asupra mediului în acest segment".


Și alte rețele specializate promovează schimbul și reutilizarea decorurilor, precum Ressourcerie du Spectacle, Alternateur, ArtStocK sau platforma de colaborare Récupscène, prezentată drept „piața online pentru artele spectacolului". Toate vor aduce sectorul artelor spectacolului în era economiei circulare o dată pentru totdeauna.


CREDITE FOTO: imaginea principală ⓒ Getty images