Dacă ai putea reduce emisiile CO2 pe plajă?

Project Vesta, un ONG din Olanda aflat la început de drum, și-a propus să reducă emisiile de dioxid de carbon prin înlocuirea nisipului de pe plajă cu nisip verde realizat din olivină, un mineral vulcanic capabil să absoarbă cantități mari de carbon.

Fondatorii Project Vesta speră să transforme 1.000 de tone metrice de dioxid de carbon în piatră. Absoarbe nisipul verde tone de dioxid de carbon? Nu, nu este o glumă, ci un proiect real coordonat de un ONG din Olanda aflat la început de drum, înființat în 2019. Fondatorii Project Vesta cred cu tărie că reducerea emisiilor de dioxid de carbon este posibilă cu ajutorul nisipului verde.

Nisip verde? De fapt, este vorba despre un compus al olivinei, un minereu vulcanic produs în timpul erupțiilor vulcanice. Silicații de fier și magneziul prezenți în magmă sunt propulsați în aer și formează olivina, un minereu de culoare verde. Culoarea verde îi poate surprinde pe oameni și poate face plajele mai puțin atractive, însă poate va trebui să ne obișnuim cu ele pentru că acest nou nisip este o metodă promițătoare de a reduce emisiile de dioxid de carbon.

De fapt, în pofida eforturilor din numeroase țări, aceste emisii, care sunt în mare parte responsabile pentru încălzirea globală, continuă să crească. Conform unui studiu științific recent, emisiile globale generate de activitatea umană în 2019 au ajuns la 36,8 miliarde de tone metrice de dioxid de carbon.

Tom Green, directorul Project Vesta, ne asigură că o tonă metrică de olivină poate absorbi 1,25 tone metrice de carbon din atmosferă. Dacă soluția sa ar fi implementată în doar 2% dintre plajele din lume, acestea ar absorbi 100% din emisiile anuale generate de oameni. ONG-ul a obținut o finanțare de 1,5 milioane de Euro pentru a realiza teste reale pe două plaje din Caraibe.

Inovație prin geoinginerie
Ce se află în centrul Vesta Project? Dezagregarea accelerată, o metodă inovatoare de geoinginerie care presupune utilizarea procesului de dizolvare naturală sau artificială a anumitor minerale pentru a elimina dioxidul de carbon din atmosferă.

Nisipul verde, compus din olivină, este răspândit pe plaje înlocuind nisipul normal. Când apa mării intră în contact cu acesta, se produce o reacție chimică ce modifică olivina, care apoi reacționează prin absorbția dioxidului de carbon din aer pentru a produce bicarbonat.

Bicarbonatul astfel eliberat în ocean (când se retrage mareea) este consumat de organismele marine și transformat în pietre sau scoici care stochează dioxid de carbon. Datorită unui proces natural, dioxidul de carbon din atmosferă este depozitat de organismele marine și formează în final calcarul. Pe termen lung, creatorii Project Vesta speră să transforme 1.000 de tone metrice de dioxid de carbon în piatră.

CREDITE: Imaginea principală © Getty Images