Veolia se pregătește să-și dubleze angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

COP26 urmează să aibă loc la Glasgow (Marea Britanie) în perioada 31 octombrie și 12 noiembrie, la aproape șase ani de la semnarea Acordului de la Paris. 

Conferința își propune să consolideze și să accelereze acțiunea globală într-un efort de a reduce emisiile GHG (gaze cu efect de seră) cu 55% și de a limita creșterea temperaturii la 1,5°C până în 2100. Lupta pentru prevenirea încălzirii globale se află în mâinile națiunilor lumii și, mai mult de atât, depinde de angajamentul mediului de afaceri de a fi deschizători de drumuri pentru o serie de strategii climatice chiar mai ambițioase. În armonie cu recomandările comunității științifice, Veolia dezvăluie un plan de acțiune care include un set de angajamente climatice la scară largă. 

 

Campion al transformării ecologice, Veolia va fi un exemplu în ceea ce privește climatul. 

Provocarea este una dificilă și presupune îndeplinirea unui nivel în creștere al cererii de energie la nivel global (o creștere de 30% până în 2040), combaterea poluării și protecția resurselor naturale. Din păcate, efectele involuntare ale schimbărilor climatice devin din ce în ce mai pronunțate și includ sporirea dezastrelor naturale, epuizarea resurselor de apă și creșterea migrării climatice. 

CEO Veolia, Antoine Frérot, a declarat 

Noua companie Veolia se află într-o poziție ideală de a furniza soluții la provocările majore cu care se confruntă mediul și societatea, în topul listei situându-se schimbările climatice. Trebuie să accelerăm tranziția spre neutralitate din perspectiva emisiilor de carbon și să accelerăm procesul de adaptare la schimbările climatice. Veolia deține trei avantaje cheie pentru a fi un lider de succes al transformării ecologice, și anume angajamente climatice solide, abilitatea de a inova soluții noi finanțate de investiții verzi și soluții integrate care le permit clienților săi municipali și industriali să elimine emisiile de carbon de la nivelul activităților sale și să se adapteze la efectele schimbărilor climatice.  

Devenind compania de referință pentru transformarea ecologică, Veolia se angajează să accelereze și să extindă implementarea soluțiilor existente, creând în același timp soluțiile de mâine.

 

Veolia își intensifică angajamentele în domeniul climatic 

În raportul său publicat la 6 august 2021, intitulat The Physical Scenici Basis, Grupul Interguvernamental privind schimbările climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) a concluzionat că schimbările climatice se produc în întreaga lume mai repede decât era estimat: nu mai avem de ales, creșterea temperaturilor trebuie limitată la 1,5°C până la finalul secolului dacă dorim să îndeplinim obiectivele Acordului de la Paris.  
Acest lucru explică de ce Veolia  se conformează inițiativei Science Based Targets (SBTi)(1), care mobilizează companiile să-și stabilească ținte bazate pe date științifice în tranziția spre o economie cu emisii reduse de carbon. Astfel, Veolia își propune să-și dubleze obiectivul pe 10 ani de a-și reduce emisiile GHG prin două strategii, și anume renunțarea treptată la utilizarea cărbunelui în Europa până în 2030 și creșterea ratelor de captare a metanului în centrele de depozitare a deșeurilor. Obiectivele cuantificate sunt în prezent în curs de definire. Acestea vor fi validate în 2023 și integrate în noul plan strategic al Grupului. 

Astfel, pe 27 septembrie 2021, Antoine Frérot a semnat Ambiția business de 1,5° C(2) a SBTi. Acest angajament dublează eforturile Grupului comparativ cu ambițiile adoptate în 2019 (reducere de 22% a GHG până în 2034). Pe termen lung, Veolia își propune să atingă net-zero emisii până în 2050. 

Grupul se va conforma celui mai solicitant scenariu climatic în toate regiunile în care operează (+1,5° C în 2100). Emisiile reziduale vor fi astfel neutralizate, prin utilizarea tehnicilor de sechestrare. Acest angajament presupune domeniul de aplicabilitate a noii companii Veolia, care include entitățile Suez. Prețul carbonului va fi incorporat și în deciziile de investire. 

 

Greenpath: 100 de soluții Veolia pentru strategiile clienților săi privind emisii reduse de carbon și de reziliență  

 

Pentru a susține și îndruma clienții săi industriali și municipali în planurile lor de reducere a emisiilor de carbon și adaptare la schimbările climatice, Veolia oferă gama Greenpath de 100 de soluții pentru reducerea amprentei de carbon la nivelul întregului lanț valoric, conform Domeniilor IPCC 1, 2 și 3(3). 

De exemplu, Veolia va furniza materiale plastice cu emisii reduse de carbon sau va înlocui cărbunele utilizat pentru alimentarea unei rețele de încălzire urbană cu un amestec de biomasă, combustibili derivați din deșeuri (RDF) și energie obținută din deșeuri de la site-urile industriale. Un alt exemplu: pentru a se adapta la schimbările climatice, proiectul Jourdain, primul de acest tip din Europa, consolidează rezervele de apă potabilă în timpul verii prin reutilizarea apelor uzate din stația de epurare Sables d'Olonne care au fost purificate într-o zonă umedă naturală. 

Participarea Veolia la COP26 

  • 9 noiembrie: CEO-ul Veolia, Antoine Frérot va participa la secțiunea de business organizată de Marrakech Partnership for Global Climate Action.  
  • Trei webinarii vor prezenta soluțiile Veolia de îmbunătățire și adaptare: 

1. "Energy: decarbonisation and the future of energy" (Energie: decarbonizare și viitorul energiei) cu Veolia Marea Britanie, Europa (de nord, centrală și de est) și America de Nord.  

2. "Water: desalination, reuse of wastewater, digitisation" (Apa: desalinizare, reutilizarea apelor uzate, digitalizare) cu Veolia Africa-Orientul Mijlociu și Franța  

3. "Waste: plastic recycling, refuse-derived fuels, biogas and others" (Deșeuri: reciclarea plasticului, combustibili derivați din deșeuri, biogaz și altele) cu Veolia Australia-Noua Zeelandă, America Latină și Asia. 

 

  • În cadrul conferinței din cea de-a 12 zi de COP26, Grupul va prezenta o soluție pentru climat în fiecare zi: eficiența energetică în industrie; cogenerarea RDF și biomasă; captarea, producția și valorificarea biogazului; furnizarea de plastic cu emisii reduse de carbon; îngrășământ organic și bioconversia pentru producția de energie din deșeuri biologice; reutilizarea apei; eficiența energetică a clădirilor; desalinizare; rețele de tratare a apei și apei uzate cu emisii de carbon reduse (stații de tratare cu energie pozitivă); micro-rețele (strategii locale de transformare a deșeurilor în energie, stocarea energiei și flexibilitate electrică); captarea, utilizarea și stocarea carbonului (CCUS) și hidrogen. 
  • Directorii zonelor geografice majore ale Grupului vor oferi și informații despre provocările climatice cu care se confruntă acestea și soluțiile propuse de ei.  

(1):  Inițiativa Science Based Targets (SBTi) 
SBTi mobilizează companiile să stabilească ținte bazate pe date științifice și să-și consolideze avantajul competitiv în tranziția spre o economie cu emisii reduse de carbon. Este o colaborare între CDP, United Nations Global Compact, World Resources Institute (WRI) și World Wide Fund for Nature (WWF), și unul dintre angajamentele We Mean Business Coalition. Inițiativa definește și promovează cele mai bune practici într-un cadru de ținte bazate de date științifice, oferă resurse și îndrumări pentru a reduce obstacolele în calea adoptării și evaluează independent și aprobă țintele asumate de companii. 

(2): Ambiția business de 1,5°C 
Ambiția business de 1,5°C este un apel urgent la acțiune din partea coaliției globale a agențiilor ONU, liderilor economici și industriali, în parteneriat cu Race to Zero. Companiile și-au asumat stabilirea unor ținte ambițioase bazate pe date științifice de reducere a emisiilor. Prin asumarea atingerii țintei de zero net aliniată la +1,5°C în 2100, 900 de companii aduc o contribuție critică la limitarea celui mai grav impact al colapsului climatic. 

(3) : Domeniile de aplicabilitate IPCC  

  • Domeniul 1: suma emisiilor directe provocate de arderea combustibililor fosili (petrol, gaze și cărbune) care sunt deținute sau controlate de companie. 
  • Domeniul 2: suma emisiilor indirecte asociate cu achiziția sau producția de electricitate. 
  • Domeniul 3: suma tuturor emisiilor indirecte. 

Cea de-a 26 Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) va avea loc în Glasgow (Marea Britanie) și va include o serie de evenimente online și fizice în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie. Conferința va integra mult așteptata revenire a Statelor Unite la Acordul de la Paris, care este primul acord global cu caracter obligatoriu privind schimbările climatice adoptat în cadrul conferinței COP21 din decembrie 2015.