Veolia și Suez au semnat un Acord de asociere între cele două și un Memorandum de înțelegere cu Meridiam-GIP-Caisse des Dépôts/CNP Assurances pentru achiziția noii companii SUEZ

 

 

Veolia și SUEZ au anunțat semnarea unui Acord de asociere, care confirmă termenii acordului de principiu de fuziune, încheiat pe 11 aprilie, după ce Consiliile de administrație ale celor două companii au aprobat acest proces. Acest acord: 

  • îi permite companiei Veolia să dobândească activele strategice necesare pentru a-și îndeplini obiectivul de a dezvolta un campion global în materie de transformare ecologică, garantând în același timp o amprentă industrială și socială coerentă și sustenabilă pentru noul SUEZ, 
  • reiterează angajamentele de natură socială asumate de Veolia, 
  • confirmă faptul că prețul achiziției per acțiune pentru Grupul SUEZ va fi mărit la 20,50€ (cum dividend). 

Această ofertă revizuită pentru Veolia va fi recomandată de Consiliul de Administrație al SUEZ înainte de 29 iunie, după obținerea unei evaluări corecte din partea unui expert independent (Finexsi) și a avizului Comitetului de Grup. 

Veolia și SUEZ salută oferta transmisă de Consorțiul de investitori pentru crearea noului SUEZ 

Un Memorandum de înțelegere a fost semnat între SUEZ, Veolia și Consorțiul de investitori compus din Meridiam–GIP–CDC/CNP, cu scopul de a crea o nouă companie SUEZ cu venituri de aproape 7 miliarde de euro, care să cuprindă activitatea SUEZ de gestionare a apei și cea de reciclare și valorificare. Totodată, aceasta va cuprinde și activele internaționale, dar și perspective de creștere și capacități de dezvoltare atât pe plan internațional, cât și în Franța. Acesta creează un cadru de negociere a termenilor finali ai acordului care va fi încheiat între SUEZ, Veolia și Consorțiu în baza ofertei transmise de Consorțiu. Oferta elaborată de Consorțiu face obiectul unei serii de condiții, dintre care cea mai importantă fiind cea care se referă la verificarea prealabilă de confirmare a investitorilor.  

Oferta trimisă de Consorțiu a fost studiată de Consiliile de Administrație ale Veolia și SUEZ, care o consideră a fi satisfăcătoare, având în vedere obiectivele stabilite la 11 aprilie și, în special, în ceea ce privește guvernanța noului SUEZ, reiterarea angajamentelor sociale și alinierea valorii corporative la evaluarea Grupului SUEZ indicată de prețul revizuit de 20,50 Euro per acțiune oferit de Veolia. Consorțiul este dedicat dezvoltării noului SUEZ pe termen lung și va putea susține dezvoltarea și creșterea acestei companii. 

Odată cu închiderea ofertei publice a Veolia, GIP și Meridiam, fiecare cu o participație de 40%, și Caisse des Dépôts et Consignations Group (inclusiv CNP Assurances), cu o participație de 20%, vor deveni acționari ai noului SUEZ. Oferta Consorțiului prevede și o participație inițială pentru angajați de 3%, care poate crește la 10% din capital în termen de 7 ani. 

Antoine Frérot, Președinte și CEO Veolia, a declarat: „Acest acord reprezintă un pas uriaș pentru Veolia, pentru abordarea către transformarea ecologică din Franța și pentru conservarea mediului înconjurător. Mă bucur să întâmpin echipele SUEZ care vor face parte în curând din proiectul nostru prin care ne dorim să construim campionul mondial al transformării ecologice și suntem extrem de mulțumiți că vom putea susține, la rândul nostru, dezvoltarea solidă, stabilă și sustenabilă a noului SUEZ; așa cum am promis, acesta este un acord de câștig reciproc.” 

Philippe Varin, Președintele Consiliului de Administrație al SUEZ, a declarat: „Acordul dintre cele două grupuri menține poziția Franței de lider în servicii de bază ecologice. Noul SUEZ va putea valorifica know-how-ul tehnologic și industrial pentru a dezvolta activitatea de gestionare a apei și deșeurilor, cu sprijinul unui Consorțiu robust. Veolia va beneficia de sprijinul echipelor care se alătură din partea SUEZ și își va putea astfel implementa în continuare proiectul său.” 

Bertrand Camus, CEO SUEZ, a declarat: „Prin acest acord, noul SUEZ va beneficia de o fundație industrială și tehnologică robustă. Susținută de o bază de acționari stabilă cu o participație semnificativă pentru angajați, viitorul Grup se va afla într-o poziție bună să conducă dezvoltarea internațională, având o capacitate de investiții solidă pentru a asigura servicii de cea mai bună calitate furnizate clienților noștri. Acest acord este o recunoaștere a calității tuturor echipelor SUEZ, cărora doresc să le mulțumesc pentru dedicare și care își vor găsi locul în Veolia sau în viitorul Grup.”  

Pașii următori  

Etapele calendarului general au fost aliniate în totalitate la acordul încheiat astăzi: 

- După semnarea acordului preliminar de astăzi, a început procedura de informare-consultare a Comitetului Grupului SUEZ. 

- Până la cel târziu 29 iunie 2021: 

  • Aviz justificat din partea Consiliului de Administrație SUEZ pentru recomandarea ofertei de licitație publică, 
  • Oferta publică a crescut la 20,50 Euro per acțiune Veolia (memorandum de informare și notă ca răspuns transmise la Autorité des Marchés Financiers) 
  • Trimiterea unei oferte cu caracter obligatoriu de către Consorțiu 

- 30 iunie 2021: Întâlnirea anuală generală SUEZ 

- După finalizarea procesului de informare-consultare cu angajații SUEZ, încheierea unui acord final cu Consorțiul pentru înființarea noului SUEZ 

- Sub rezerva obținerii aprobărilor din partea autorităților de reglementare și din domeniul concurenței, SUEZ și Veolia și-au stabilit un obiectiv comun de a închide simultan oferta publică și vânzarea noului SUEZ către Consorțiu, planificate să aibă loc la finalul anului 2021. 

Despre Veolia         
Grupul Veolia își propune să devină compania de referință în materie de transformare ecologică. Cu aproape 179.000 de angajați la nivel mondial, Grupul dezvoltă și oferă soluții revoluționare care sunt deopotrivă utile și practice, pentru gestionarea apei, deșeurilor și energiei. Prin cele trei activități complementare, Veolia contribuie la îmbunătățirea accesului la resurse, conservarea resurselor disponibile și regenerarea acestora. În 2020, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă către 95 de milioane de oameni și servicii de gestionare a apelor uzate către 62 de milioane de oameni, a produs aproape 43 de milioane de megawatt-ore de energie și a tratat 47 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environment (listată la Paris Euronext: VIE) a înregistrat venituri consolidate de 26,010 miliarde de Euro în 2021  www.veolia.com