Veolia și Suez anunță că au ajuns la un acord care permite fuziunea dintre cele două grupuri

Veolia și Suez anunță că consiliile de administrație ale celor două companii au ajuns la un acord de principiu seara trecută privind termenii și condițiile cheie ale fuziunii dintre cele două grupuri. 

Cele două grupuri au convenit asupra unui preț de 20,50 de Euro per acțiune Suez (dobândă inclusă) sub rezerva semnării Acordului de Asociere. Dacă se obține un aviz de corectitudine în conformitate cu normele aplicabile, această ofertă ar putea fi recomandată de Consiliul de administrație a Suez la semnarea acordurilor finale. 

Acordul ar permite:  

  • Crearea unei noi companii Suez alcătuită din active ce formează un grup coerent și sustenabil din punct de vedere industrial și social, cu un potențial real de creștere, cu venituri de aproape 7 miliarde de euro. 
  • Implementarea planului Veolia pentru a crea un campion global al transformării ecologice, cu venituri de aproape 37 de miliarde de euro, prin oferta de preluare a Suez, în care toate activele strategice identificate de Veolia vor fi menținute. 
  • Reiterarea angajamentelor sociale ale Veolia pe o perioadă de patru ani de la închiderea ofertei. 
  • În vederea integrării și îmbinării echipelor, angajamentele să fie asumate de Veolia privind alcătuirea echipelor de conducere din sediile oficiale și din țări. 

Cele două grupuri propun ca noul Suez care rezultă din acest acord să fie deținut de un grup de acționari ce includ parteneri oficiali din ambele grupuri și de angajați. Majoritatea acționarilor noului Suez vor fi de naționalitate franceză.  

Pentru a putea garanta condițiile de dezvoltare pe termen lung ale noii companii Suez: 

  • Acționarii va trebui să se subscrie angajamentelor sociale asumate pe o perioadă de patru ani de la încheierea ofertei publice. 
  • Acționarii va trebui să-și asume menținerea pozițiilor lor pe termen lung.  
  • Obiectul de activitate al noii companii va fi desfășurarea de activități de gestionare a apelor municipale și a deșeurilor solide ale Suez în Franța (inclusiv CIRSEE, centrul principal de cercetare din Franța), precum și activitățile Suez, în special în gestionarea apei și în următoarele regiuni: Italia (inclusiv participația din Acea), Cehia, Africa (inclusiv Lydec), Asia Centrală, India, China, Australia și activitățile globale digitale și ecologice (SES).  

Acest acord de principiu reprezintă și: 

  • Încetarea acordurilor cu Cleanway în baza termenilor acestora pentru vânzarea activelor din Australia (în funcție de activele Sydney) și suspendarea oricărei alte tranzacții semnificative care îi permite companiei Veolia să achiziționeze, în special, toate activele desemnate drept strategice în documentul draft de ofertă depus la 8 februarie la Autorité des marchés financiers: 
  • Dezactivarea fundației olandeze în legătură cu anunțurile Suez; 
  • Suspendarea procedurii juridice în curs și, după semnarea acordurilor finale, retragerea Suez și Veolia din orice dispută în curs și absența oricăror alte proceduri noi între cele două; 
  • Cooperarea deplină din partea Suez, Veolia și părțile implicate în noul Suez pentru obținerea tuturor autorizațiilor necesare (din partea autorităților în domeniul concurenței, investiții străine etc.), precum și cât de repede posibil și în cele mai bune condiții. 

Cele două grupuri au convenit să încheie acordurile finale de fuziune până la data de 14 mai. 

Philippe Varin a declarat: „Solicităm de câteva săptămâni obținerea unei soluții prin negociere, iar astăzi am ajuns la un acord de principiu care recunoaște valoarea SUEZ. Vom fi vigilenți pentru a ne asigura că sunt îndeplinite condițiile pentru încheierea unui acord final care pune capăt conflictului dintre cele două companii și va oferi perspective de dezvoltare”

Bertrand Camus a declarat:„Acest acord de principiu ne oferă șansa să obținem o soluție globală care ar oferi garanțiile sociale esențiale tuturor angajaților și potențialilor clienți. Doresc să le mulțumesc echipelor SUEZ pentru mobilizarea lor extraordinară în implementarea planului strategic SUEZ 2030, cu care ne putem mândri cu toții. Știu că pot conta pe ei să rămână concentrați în lunile care urmează pentru a asigura servicii de cea mai bună calitate clienților noștri.” 

Antoine Frérot a declarat: „Mă bucur să anunț astăzi încheierea unui acord între Suez și Veolia care va permite construirea campionului mondial în transformare ecologică în jurul Veolia, oferind Franței un actor important într-un sector care probabil este cel mai important domeniu de activitate al secolului. Acest acord este avantajos pentru toată lumea: acesta garantează viitorul pe termen lung al Suez în Franța într-un mod care contribuie la menținerea concurenței, și garantează locuri de muncă. Toate părțile implicate din cele două grupuri sunt câștigătoare. Timpul confruntării s-a sfârșit, timpul asocierii a început”

Disclaimer 

Veolia Environment este o companie listată la bursa Euronext Paris. Acest document conține declarații cu caracter previzional, în sensul prevederilor US Private Securities Litigation Reform Act din 1995. Aceste declarații cu caracter previzional nu reprezintă garanții ale performanței viitoare. Rezultatele reale pot diferi semnificativ față de aceste declarații cu caracter previzional din cauza diferitelor riscuri și incertitudini, multe din acestea fiind în afara controlului Veolia Environment. 

Grupul Veolia este liderul global în managementul resurselor optimizate. Cu aproape 179.000 de angajați la nivel mondial, Grupul dezvoltă și oferă soluții de gestionare a apei, deșeurilor și energiei care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților și industriilor. Prin cele trei activități complementare, Veolia contribuie la îmbunătățirea accesului la resurse, conservarea resurselor disponibile și regenerarea acestora. 

În 2019, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă către 98 de milioane de oameni și servicii de gestionare a apelor uzate către 67 de milioane de oameni, a produs aproape 45 de milioane de megawatt-ore de energie și a tratat 50 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environment (listată la Paris Euronext: VIE) a înregistrat venituri consolidate de 27.189 miliarde de Euro în 2019 (29,9 miliarde USD). www.veolia.com