Veolia România încheie un parteneriat cu Holde Agri Invest pentru dezvoltarea de soluții durabile de management al apei în agricultură

București, 03.10.2023 – Veolia România Soluții Integrate (VRSI), companie membră a Veolia România și furnizor de servicii de exploatare, întreținere și management a sistemelor de apă, canalizare și energie termică, a încheiat un parteneriat cu Holde Agri Invest (HOLDE), companie antreprenorială care exploatează terenuri agricole, listată la Bursa de Valori București, pentru dezvoltarea de soluții inovatoare necesare unei agriculturi moderne sustenabile, prin semnarea unui memorandum de colaborare în vederea conceperii de modele și metode, care vizează optimizarea managementului apei privind alternativele de irigații, în vederea creșterii calitative și cantitative a producției agricole.

Agricultura sustenabilă, ca parte integrantă a unei dezvoltări durabile, necesită un management performant al resurselor de apă și al solului, ceea ce implică o înțelegere complexă  a amprentei de apă din zonele agricole, în concordanță cu valorile sociale pe care acestea pot și trebuie să-l respecte, în vederea îmbunătățirii productivității și evoluției unui sector agricol performant și durabil.

Memorandumul de colaborare încheiat cu Holde Agri Invest stabilește două direcții cheie pentru dezvoltarea de soluții reziliente și necesare unei agriculturi sustenabile, adaptate la realitățile climatice și economice actuale. Prima vizează inovarea în gestionarea resurselor de apă pentru agricultură, acest lucru implicând identificarea de soluții adaptate nevoilor pentru a administra resursele de apă în mod eficient în cadrul culturilor agricole, inclusiv reutilizarea apei, evitarea extragerii excesive din sursele obișnuite, economisirea energiei în sistemele de irigații cu minimizarea impactului asupra mediului înconjurător. A doua direcție constă în formarea unui centru de expertiză multidisciplinar, a unui hub de specialiști, cu scopul de a dezvolta proiecte complexe și scalabile de irigații, replicabile ulterior la o scară cât mai largă.

Revitalizarea solului agricol prin oferirea de soluții sustenabile este unul dintre obiectivele Veolia, care și-a definit scopul de a deveni campion al Transformării Ecologice. Experiența și expertiza noastră ne permit identificarea și dezvoltarea de soluții customizate pentru parteneri dinamici și deschiși la inovare, cu scopul unui management sustenabil al apei și de îmbunătățire a productivității agricole. Volatilitatea climatică crescută, alături de presiunea pe sursele de apă de suprafață cer idei și modele moderne pentru a răspunde noilor provocări. În mod sinergic, cu competențele noastre istorice, sprijinim partenerii și comunitățile, în gestionarea, optimizarea și dezvoltarea resurselor de apă, materiale și energie, pentru a conduce către noi sisteme de producție agricolă adaptate vremurilor actuale, dar și responsabilităților față de generațiile viitoare. Este un început de drum prin care ne propunem să proiectăm o nouă abordare pentru utilizarea sustenabilă a apei în agricultură, care poate reprezenta și o alternativă la nivel național", a declarat Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România.

Alăturarea expertizelor celor două companii atât în domeniul managementului resurselor de apă și energie cât și al sectorului agricol va conduce la dezvoltarea unor proiecte aplicate de irigații, cu o finalitate clară în creșterea cantitativă și calitativă a producției agricole, precum și asigurarea rezilienței față de provocările climatice.

În cadrul Holde, sustenabilitatea și utilizarea eficientă a resurselor stau la baza fiecărei acțiuni pe care o întreprindem. Considerăm apa ca fiind una dintre cele mai importante resurse pentru o agricultură modernă și durabilă, iar utilizarea eficientă a sistemelor de irigații de la nivelul fermelor noastre este vitală. Încheierea acestui memorandum cu Veolia, lider mondial în furnizarea de soluții esențiale în abordarea cu succes a provocărilor contemporane, precum schimbările climatice, deficitul de resurse și provocările asociate urbanizării și digitalizării, ne va permite să facem pași concreți spre o agricultură adaptată la viitor, prin îmbinarea inovației cu responsabilitatea față de comunitate și mediul înconjurător”, a declarat Liviu Zăgan, Director General Holde Agri Invest.

Despre Veolia           
Grupul Veolia își propune să fie compania de referință pentru transformarea ecologică. Cu o prezență pe 5 continente și aproape 220.000 de angajați în întreaga lume, Grupul oferă soluții utile și practice pentru gestionarea apei, deșeurilor și energiei care să contribuie la o schimbare radicală a contextului actual. Prin intermediul celor trei divizii complementare, Veolia ajută la dezvoltarea accesului la resurse, la conservarea și refacerea acestora. În 2022, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă pentru 111 de milioane de persoane și servicii de canalizare pentru 97 de milioane de persoane, a produs aproape 44 de milioane de megawați oră de energie și a tratat 61 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) a obținut venituri consolidate de 42.885 miliarde de euro în 2022.      
În România, Veolia oferă soluții de management al apei și energiei. Cu peste 3.000 de angajați, compania acționează strategic la nivel local pentru a implementa servicii esențiale la cele mai înalte standarde de calitate și pentru a susține dezvoltarea orașelor smart, deservind peste 2.300.000 de consumatori.     
Veolia Romania Soluții Integrate (VRSI) este o companie membră a Grupului Veolia și asigură servicii de exploatare, întreținere și management a sistemelor, echipamentelor și instalațiilor de apă și canalizare pentru centre comerciale, instituții de cercetări, dar și pentru Aeroportul Internațional Henri Coandă București. Totodată, VRSI este operator al serviciului public de alimentare cu apă din orașul Otopeni, începând cu anul 2007, pentru o perioadă de 25 de ani, pentru orașul Chitila, din 2016, pentru o perioadă contractuală de 10 de ani, dar și pentru orașul Popești-Leordeni din anul 2019, pentru o perioada de 29 de ani.  www.veolia.com 

Despre Holde Agri Invest (HOLDE)          
Holde Agri Invest este o companie inițiată de un grup de antreprenori români având ca obiectiv dezvoltarea acesteia pentru a deveni lider în domeniul agriculturii din România. Înființată în 2018, compania exploatează aproximativ 13.200 de hectare de teren, organizate în patru nuclee - ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman) și Conțești (județul Dâmbovița). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piața AeRO a Bursei de Valori București cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB, având a doua cea mai mare pondere. www.holde.eu