Veolia accelerează dezvoltarea energiei locale cu emisii reduse de carbon printr-o investiție de 4 miliarde de euro până în 2030

 

> O piață de 500 de miliarde de euro care se va extinde considerabil în următorii ani 
> Veolia are o poziție unică pentru a exploata potențialul a peste 400 GW din rezerve locale de energie neutilizate 
> Acestea, încă neconsumate și accesibile, ar putea asigura necesarul de consum al unei țări cu peste 50 de milioane de locuitori 

Omenirea trece printr-o transformare semnificativă în domeniul energetic, în care risipa și neglijarea surselor de energie, precum și ignorarea acelor surse încă neexploatate, nu mai pot fi susținute. Pentru a aborda provocările legate de decarbonizare, dar și pentru a atinge independența energetică, energia locală cu emisii reduse de carbon devine un element crucial, cu o piață de 500 de miliarde de euro, care se va extinde considerabil în anii următori.

Veolia poate fi recunoscută la nivel global drept un jucător-cheie în domeniul energiei locale cu emisii reduse de carbon și poate exploata potențialul a peste 400 GW din rezerve locale de energie neutilizate. Mai exact, această nouă resursă reprezintă energia încă neconsumată din biomasă, din căldura reziduală sau din sistemele de răcire, dar și din creșterea eficienței și extinderea rețelelor de încălzire urbană, precum și din eficiența energetică din clădiri și industrii.

Această resursă locală, încă neconsumată și accesibilă, care nu necesită extragerea de noi resurse, ar putea asigura necesarul de consum al unei țări cu o populație de peste 50 de milioane de locuitori sau ar putea reduce cu 30% dependența Uniunii Europene de combustibilii fosili importați (gaz și cărbune).

În calitate de jucător-cheie în domeniul energiei, Veolia este recunoscută la nivel global pentru activitățile sale în domeniul apei și al deșeurilor și pentru know-how-ul său avansat în domeniul gestionării energiei și al optimizării digitale. Având o cifră de afaceri de peste 10 miliarde de euro în business-ul energetic, Grupul și-a propus obiective ambițioase pentru a-și extinde în continuare portofoliul. Astfel, Veolia este determinată să accelereze eforturile prin alocarea de investiții în proiecte energetice cu valoare adăugată, care vor atinge un total de 4 miliarde de euro până în 2030.

Estelle Brachlianoff, CEO Veolia Grup, a declarat: 

Nu ne mai putem permite să risipim sau să pierdem energie. Având în vedere că există un potențial încă neconsumat de 400 GW care ne-ar permite să evităm importul de combustibili fosili, este imperativ necesar să accelerăm dezvoltarea și implementarea acestor soluții esențiale de decarbonizare a energiei la nivel local. La Veolia, am dovedit deja că avem expertiza de a atinge obiective ambițioase sau de a ne extinde portofoliul, dar, prin depășirea barierelor de reglementare legislative, avem posibilitatea de a face mult mai mult. Doar împreună putem să atingem și să depășim obiectivele recente ale COP28. Acum e momentul pentru o acțiune globală la nivel local.

 

Grupul va răspunde cererii în creștere a clienților prin stabilirea unor obiective ambițioase pentru 2030 pe patru paliere principale:


Biomasă și energie regenerabilă, flexibilitate și servicii auxiliare

  • Creșterea cu peste 50% a capacității de biomasă și energie regenerabilă, până la 8 GW 
  • Creșterea cu peste 50% a capacității flexibile până la 3 GW

Rețele de încălzire și răcire urbană

  • Nr. 1 în ceea ce privește rețelele de încălzire în Europa
  • Eliminarea totală a cărbunelui în Europa

Servicii de eficiență energetică pentru clădiri și industrii

  • Nr.1 în domeniul serviciilor de eficiență energetică în Europa și Orientul Mijlociu

Decarbonizarea energiei locale pentru clienții noștri

  • Creșterea cu peste 50% a domeniului de aplicare 4/ emisii evitate  

 

Despre Veolia 
Grupul Veolia își propune să fie compania de referință pentru transformarea ecologică. Cu o prezență pe 5 continente și aproape 218.000 de angajați în întreaga lume, Grupul oferă soluții utile și practice pentru gestionarea apei, deșeurilor și energiei, care să contribuie la o schimbare radicală a contextului actual. Prin intermediul celor trei divizii complementare, Veolia ajută la dezvoltarea accesului la resurse, la conservarea și refacerea acestora. În 2023, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă pentru 113 milioane de persoane și servicii de canalizare pentru 103 milioane de persoane, a produs aproape 42 de milioane de terrawați pe oră de energie și a tratat 63 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) a obținut venituri consolidate de 45.351 miliarde de euro în 2023 www.veolia.ro