Rezultatele anului 2020

 

 

 

REZILIENȚĂ SOLIDĂ ȘI CAPACITATE DE REDRESARE ÎN SITUAȚII DE CRIZĂ

PONDEREA PROFITULUI NET CURENT AL GRUPULUI 415 MILIOANE DE EURO REZULTATELE ÎNREGISTRATE ÎN AL 4-LEA TRIMESTRU LE DEPĂȘESC PE CELE DIN 2019, PRECUM ȘI AȘTEPTĂRILE, CONFIRMÂND O REVENIRE ÎN FORȚĂ ÎN AL TREILEA TRIMESTRU

DEPUNEREA UNEI OFERTE DE ACHIZIȚIE A SUEZ PE 8 FEBRUARIE 2021, LA UN PREȚ PER ACȚIUNE DE 18 EURO, DIVIDEND INCLUS

 

  • VENITURI 2020 DE 26,010 MILIOANE EURO REVENIREA PE CREȘTERE ÎN TRIMESTRUL 4, LA +0,9% (1)
  • EBITDA 2020 DE 3641 MILIOANE EURO, DEPĂȘIND ȚINTA REVIZUITĂ A GRUPULUI, PRIN ÎMBUNĂTĂȚIREA EFICIENȚEI CARE A GENERAT 278 MILIOANE EURO, COMPLETATĂ DE PLANUL DE REDRESARE ȘI ADAPTARE
  • EBITDA ÎN CREȘTERE +4,2% (1) ÎN T4
  • PONDEREA PROFITULUI NET CURENT AL GRUPULUI 415 MILIOANE DE EURO
  • PROPUNERE DE MĂRIRE A DIVIDENDELOR PENTRU ANUL 2020 LA 0,70EURO PER ACȚIUNE

PREVIZIUNI 2021 (2) 

  • VENITURI PESTE NIVELUL ATINS ÎN 2019 CA URMARE A CREȘTERII ORGANICE SOLIDE 
  • EBITDA PESTE 4 MILIARDE DE EURO 
  • DATORIA FINANCIARĂ NETĂ SUB 12 MILIARDE EURO ȘI RATA EFECTULUI DE LEVIER (LEVERAGE RATIO) SUB 3x 
  • OBIECTIV DE REVENIRE LA POLITICA PRIVIND DIVIDENDELE DINAINTE DE CRIZĂ ÎN 2021 

(1) La un curs valutar constant vs. 2019  
(2) La un curs valutar constant 

Antoine Frérot, Președintele & CEO Veolia a comentat: În 2020, Veolia și-a dovedit încă o dată capacitatea remarcabilă de reziliență într-un context economic semnificativ agravat de criza sanitară globală fără precedent. Grupul a revenit deja la nivelul de activitate din 2019 în cel de-al treilea trimestru, o revenire care a fost amplificată în al 4-lea trimestru, când veniturile au crescut, iar EBITDA a ajuns la 4,2%. Aceste rezultate foarte încurajatoare au fost obținute prin dedicarea extraordinară a tuturor angajaților Grupului, precum și grație măsurilor de adaptare aplicate chiar de la începutul crizei sanitare. Astfel, Veolia va fi făcut față tuturor efectelor crizei și își va recupera traiectoria de creștere și pârghia operațională (operating leverage) în mai puțin de 6 luni. În 2021, Grupul ar trebui să înregistreze o performanță mai mare decât în 2019. Mai mult, în 2020, Veolia a valorificat oportunitatea unică de a crea campionul mondial în materie de transformare ecologică, prin achiziția a 29,9% din capitalul Suez. La 8 februarie 2021, am depus o ofertă publică și pentru celelalte 70,1% acțiuni Suez. Prin această complementaritate unică, noul Grup care va rezulta din acest proiect la scară industrială va avea o poziție ideală de a combate provocările imense cu care se confruntă planeta noastră, într-un moment în care prioritatea protejării mediului înconjurător nu a fost nicicând mai importantă.


Venituri de 26,010 milioane de Euro comparativ cu 27,189 milioane de euro în 2019, o scădere de -4,3% la un curs valutar curent, de -2,9% la un curs valutar constant și de -2,5% la un domeniu de aplicare și curs valutar constante.

Variațiile cursului valutar au avut un impact negativ asupra creșterii veniturilor cu -1,5% în 2020 (-401 milioane Euro).  

La un curs valutar constant, veniturile au scăzut cu 2,9%, fiind diminuate în primul (-1,3%) și în cel de-al doilea trimestru (-11,0%) de criza sanitară și de carantina implementată, cu o revenire în T3 (-0,6%) și din nou în creștere în al patrulea trimestru (+0,9%).   

În T4, în pofida faptului că cel de-al doilea val al crizei sanitare afecta deșeurile comerciale și terțiare ale căror volume erau în ușoară scădere comparativ cu 2019, Franța și restul Europei și-au confirmat revenirea care începuse din T3. Activitatea în restul lumii ajunsese aproape la același nivel ca în 2019 (ajungând în trimestrul 4 la 98,5% din T4 2019, la un domeniu de aplicare și curs valutar constante, și excluzând în principal vânzarea activelor de energie municipală din SUA din 2019). Activitățile globale au înregistrat o redresare în trimestrul 3 (mai notabil, în construcții) și s-au stabilizat ulterior în ultimul trimestru al anului.  

La nivelul întregului an, veniturile au scăzut cu 2,9%, în principal ca urmare a efectelor crizei sanitare asupra activităților și lucrărilor de construcție, cu un total de 915 milioane Euro (-3,4%). Impactul asupra domeniului de aplicare a fost de -102 milioane de Euro (-0,4%) în principal din cauza vânzării activelor de energie municipală din SUA în 2019, care s-a compensat parțial cu o achiziție pe segmentul deșeurilor periculoase în Chile în 2019 și în 2020, cu achiziția activității de reciclare a plasticului în Spania, a activelor de tratare a apei în Rusia și activelor de energie municipală în Europa Centrală și de Est.  

Impactul prețurilor la energie și materiale reciclate a fost nesemnificativ, -40 milioane Euro sau -0,1%, și include efectul prețului favorabil la energie de +68 milioane de Euro mai mult decât contrabalansat de prețurile mai mici la materiale reciclate pentru -108 milioane Euro. Prețurile pentru servicii au crescut cu 1% (+286 milioane Euro). Efectul condițiilor meteo a fost unul neutru. 

În activitatea de gestionare a deșeurilor, impactul volumelor și activităților reduse a fost de -5,2% în 2020, în vreme ce prețurile la materialele reciclate au reprezentat -1,1%. 

În funcție de regiune și având în vedere o rată de schimb constantă, evoluția este după cum urmează:  

  • În Franța, veniturile au scăzut cu 3,9%. Activitățile de gestionare a apei au înregistrat un declin de 2,2% în principal din cauza reducerii numărului de lucrări în perioada de carantină în prima jumătate a anului. După o scădere a veniturilor de 6,4% în prima jumătate, activitatea a revenit pe creștere în a doua jumătate, la +1,7%, ceea ce a inclus o creștere a veniturilor în T4 de +2,5%. În 2020, volumele activităților de gestionare a apei au crescut cu 0,8% (după un an 2019 cu o activitate deja solidă exprimată ca volum), iar tarifele au crescut cu 1,5%. Veniturile din activitatea de deșeuri au scăzut cu 5,9% în 2020, după ce volumele au avut un declin de 5,7%, iar prețurile au crescut cu 2,3%, în vreme ce prețurile la materialele reciclate care au avut parte de o scădere abruptă la începutul anului și-au revenit în T4. Activitățile de gestionare a deșeurilor au înregistrat o revenire a creșterii în a doua jumătate (+1,6%), inclusiv în special în T4 de +2,5%. 
  • Europa, fără Franța, s-a dovedit a fi foarte rezilientă în fața crizei, cu o creștere de 0,4% la nivelul întregului an, din care +5,3% înregistrată în al patrulea trimestru. Acest progres poate fi atribuit în principal zonei Europa Centrală și de Est, în creștere cu 6,3% și 14,9% în T4. Veniturile din activitatea de energie au crescut cu 7,1% ca urmare a creșterilor prețului la energie, a unor condiții meteo favorabile în T4 și a integrării rețelei de termoficare a zonei Praga Right Bank și a activelor de cogenerare din Budapesta. Veniturile din activitatea de gestionare a apei au evoluat cu 1,3% datorită creșterii tarifelor și volumelor bune, cu excepția celor din Praga, diminuate de o activitate turistică mai scăzută. Veniturile din Europa de nord au scăzut cu 3,1% din cauza volumelor reduse de deșeuri comerciale și industriale din Germania și prețurilor mici și volumelor scăzute de materiale reciclate, revenind apoi în T4 (+1,1%) ca urmare a revenirii la un nivel normal de activitate. Marea Britanie (și Irlanda) a înregistrat un declin al veniturilor de 4,6%, pe perioada de carantină. Volumele de deșeuri comerciale și industriale au ajuns în proporție de 90% la nivelurile din 2019 în T3, dar au scăzut din nou în T4. Unitățile PFI au avut o performanță foarte bună, arătând o rată de disponibilitate medie de 94,1% vs. 93,8% în 2019, în vreme ce activitatea de depozitare a deșeurilor a scăzut cu 7,6%. Scăderea veniturilor a fost mai mult decât compensată la nivel EBITDA grație eficienței operaționale excelente. Regiunea de sud a Europei a avut o performanță bună, cu venituri în creștere cu 2,1% și +6,1% în T4, cu o dinamică solidă în special în Spania și Portugalia. 
  • În restul lumii, veniturile au înregistrat un ușor declin, cu 1,7% la un domeniu de aplicare și rată de schimb constante. Asia a avut un progres de 0,7%. Creșterea a fost mai lentă din cauza veniturilor în scădere din construcții în Hong Kong și Japonia. China a revenit la o creștere solidă în T4, de +4,1%, în special datorită unei creșteri continue și puternice a activității de deșeuri periculoase (+27%). În America Latină, activitatea a avut o creștere de +6,6%, datorită măririlor de tarife și integrării achizițiilor tuck-in (achiziții făcute de firmele din portofoliu). Veniturile înregistrate de America de Nord au scăzut cu 3,2% la un domeniu de aplicare și rată de schimb constante în principal ca urmare a unei activități mai reduse a rafinăriilor. Zona Pacific a fost rezilientă, cu venituri aproape constante, -0,7% și în creștere cu 0,8% în T4. Regiunea Africa - Orientul Mijlociu a fost stabilă în 2020. 
  • Veniturile din activitățile globale au scăzut cu 5,3% la o rată de schimb constantă și au fost stabile în T4. În activitățile de construcție, Veolia Water Technologies a înregistrat o creștere de 3,7%, obținând performanțe bune în special la desalinizare, iar Sade a avut o scădere de 6,8%, dar și-a revenit rapid în a doua jumătate a anului, odată cu reluarea lucrărilor de construcții după încheierea carantinei (+8,1% la un domeniu și perimetru constant în T4). Activitatea de deșeuri periculoase a fost afectată de o activitate industrială redusă în prima jumătate, dar nivelul volumului s-a redresat ajungând aproape la cel din 2019, singurul impact negativ fiind prețurile mai mici la reciclarea uleiurilor uzate. Activitatea de servicii industriale și în segmentul energiei a scăzut cu 17% din cauza perioadei de carantină. 
  • În funcție de activitate, și având în vedere o rată de schimb constantă, veniturile din activitatea de gestionare a apei au fost în ușoară scădere, -1,0%, cu un volum stabil (-0,2%), prețuri mărite (+0,7%), dar lucrări de construcție mai puține din cauza crizei sanitare. Veniturile din activitatea de deșeuri au avut un declin de 3,2%, volumele fiind în scădere cu -5,2% și prețurile în creștere cu +2,0%. Veniturile din activitatea de energie au scăzut cu -5,8%, dar doar cu -2,0% având în vedere un domeniu de aplicare și curs valutar constant, după vânzarea activității de energie municipală din SUA la finalul lui 2019. 
  • EBITDA de 3 641 milioane Euro vs. 4 022 milioane Euro în 2019 
  • Efectul forex a fost unul negativ de -59 milioane Euro, din care -21 milioane Euro în America Latină și -20 milioane Euro în Europa Centrală și de Est. Efectul domeniului de aplicare a fost nefavorabil cu -36 milioane de Euro, din cauza vânzării activității de energie municipală din SUA la finalul anului 2019, compensată parțial de achiziții țintite în Europa Centrală. 
  • Nivelul EBITDA 2020 a scăzut cu 8,0%, la un curs valutar constant și cu 7,1% la un domeniu și un curs valutar constante, în principal din cauza unui nivel scăzut de activitate și a volumelor reduse, la un total de -443 milioane Euro (care s-a redus prin planul de Redresare și Adaptare implementat), fiind în principal rezultatul crizei sanitare. Impactul comprimării prețurilor de 142 milioane Euro a fost mai mult decât compensat cu economiile recurente generate prin eficientizare de 278 milioane de euro. Efectul condițiilor meteo a fost unul neutru. Prețurile la energie și ale materialelor reciclate au avut un impact net pozitiv de +28 milioane Euro. 
  • În funcție de segment: EBITDA în Franța a ajuns la 848 milioane Euro vs. 900 milioane Euro în 2019. EBITDA în Restul Europei a fost de 1 404 milioane Euro vs. 1 501 milioane Euro. EBITDA în Restul lumii a ajuns la 942 milioane Euro vs. 1 162 milioane Euro, dar a inclus efectul vânzării activității de termoficare din SUA de -84 milioane Euro. Valoarea totală a EBITDA pentru Activitățile globale a fost de 324 milioane Euro vs. 396 milioane Euro în 2019. 
  • EBIT curent de 1 275 milioane Euro vs. 1 730 milioane Euro în 2019
  • Efectul cursului de schimb a fost negativ cu -25 milioane Euro. 

EBIT curent la un curs de schimb constant a scăzut cu 24,8% și cu 21,2% la un domeniu de aplicare și curs de schimb constant datorită următoarelor aspecte: 

  • Scăderea EBITDA, 
  • Deprecierea și amortizarea stabilă de 2 190 milioane Euro în 2020 vs. 2 192 milioane Euro în 2019, ca urmare a controlului asupra cheltuielilor de capital cu mentenanța pentru a ne axa pe cheltuielile de capital pentru creștere. Costurile de reînnoire au fost aproape constante la 275 milioane Euro vs. 280 milioane Euro în 2019. 
  • Evoluția „prevederilor, ajustărilor aduse la valoarea justă și altor elemente” a fost nefavorabilă cu 64 milioane Euro, și a ajuns la -12 milioane Euro în 2020 vs. valoarea netă la reluarea la venituri de +52 milioane Euro în 2019, ca urmare a finalizării litigiilor. 
  • Și în final o scădere a profitului net curent al companiilor joint-venture și asociate, la 111 milioane Euro vs. 130 milioane Euro în 2019 din cauza volumului redus temporar al activității cu apă din concesiunile noastre din China, ca urmare a crizei sanitare. 
  • Ponderea profitului net curent al grupului 415 milioane Euro vs. 760 milioane Euro în 2019
  • Costul de finanțare a scăzut semnificativ, la -414 milioane Euro vs. -441 milioane Euro în 2019, ca urmare a unei refinanțări favorabile a datoriei și îmbunătățirii remunerării numerarului nostru. Costul brut al îndatorării a ajuns la 2,44% vs. 3,06% în 2019. Câștigurile capitale financiare nete sunt stabile la 26 milioane Euro vs. 24 milioane Euro în 2019. 
  • Cota de impozitare a rămas la 26,1%. Sarcinile fiscale au urcat la 160 milioane Euro vs. 227 milioane Euro în 2019. 
  • Interesele care nu controlează au stagnat, la -146 milioane Euro vs. -147 milioane Euro în 2019. 
  • Ponderea profitului net al grupului de 89 milioane Euro, vs. 625 milioane Euro în 2019 
  • Cheltuielile de restructurare au avut un declin abrupt, la 95 milioane Euro vs. 121 milioane Euro în 2019, însă deprecierile de active au crescut la 231 milioane Euro vs. 184 milioane Euro în 2019, în principal din Maroc și America Latină. 
  • Fluxul liber de lichidități a ajuns la 507 milioane Euro datorită unui control strict al cheltuielilor de capital (2 151 milioane Euro, în scădere cu 50 milioane Euro), precum și unei noi optimizări a WCR (în scădere cu 233 milioane Euro datorită unei politici foarte stricte de colectare a numerarului).
  • Datoria financiară netă de 13 217 milioane Euro
  • În 2019, datoria financiară netă a beneficiat de suma de 1,25 miliarde de dolari, în urma vânzării activelor noastre de energie municipală din SUA. În 2020, Grupul a reinvestit 1 476 milioane de Euro în achiziții țintite și a finanțat achiziția unei participații de 29,9% din Suez, pentru suma de 1 453 milioane Euro în creanțe. Efectul de levier a rămas la 3,2 x la data de 31/12/2020, fără să includă achiziția participației de 29,9% în Suez. Datoria financiară netă, exclusiv fuziuni și achiziții (M&A) a scăzut cu 392 milioane Euro, la 10 288 milioane Euro. 

Creșterea dividendului, la 0,70 Euro per acțiune, plătit 100% în numerar pentru exercițiul financiar 2020. 

Consiliul de Administrație al Veolia le va propune acționarilor în cadrul Adunării generale anuale a acționarilor care va avea loc pe 22 aprilie 2021, plata unui dividend de 0,70 Euro per acțiune pentru exercițiul financiar 2020, plătibil în numerar. Data ex-dividend este stabilită la 10 mai 2021.  Dividendele pentru anul 2020 vor fi plătite începând cu 12 mai 2021. 

• Previziuni 2021* 

În pofida crizei sanitare care continuă încă de la începutul anului, Veolia ar trebui să compenseze impactul nefavorabil al anului 2020 și intenționează să obțină o creștere solidă la nivelul rezultatelor sale în 2021. 

  • Venituri: peste nivelul din 2019 
  • 350 milioane Euro ca economii de eficientizare: 250 milioane Euro eficientizări recurente și 100 milioane Euro economii complementare din Planul de redresare și adaptare 
  • EBITDA peste 4 miliarde Euro, o creștere de peste 10% vs. 2020. 
  • Datoria financiară netă redusă la sub 12 miliarde Euro la finalul lui 2021 și un efect de levier sub o rată de 3 ori 
  • Obiectiv de revenire la politica privind dividendele dinainte de criză în 2021 

*La o rată de schimb constantă 

• Depunerea pe 8 februarie a unei oferte publice către grupul Suez de 18 Euro per acțiune cum dividend, pentru a crea campionul mondial al transformării ecologice 

  • Pe 6 octombrie 2020, Veolia a achiziționat de la Engie o participație de 29,9% din Suez în schimbul unei sume total de 3,4 miliarde Euro. 
  • Veolia a depus pe 8 februarie 2021 o ofertă publică pentru celelalte 70,1% de acțiuni Suez la un preț de 18 Euro per acțiune cum dividend. 

Prin îmbinarea competențelor foarte solide ale Suez și Veolia, această tranzacție va accelera semnificativ dezvoltarea unei noi entități care se confruntă cu o concurență în creștere, și va permite sectorului să combată provocările legate de mediul înconjurător ale secolului 21. Acest proiect se bazează pe următorii piloni: 

  • Expertiză consolidată și ofertă comercială îmbunătățită 
  • Capabilități de inovare optimizate 
  • O amprentă geografică mai extinsă 
  • O asociere convingătoare 

În final, această asociere creează valoare pentru toate părțile implicate. 

Pentru angajați, noua entitate, mai inovatoare și mai internațională, va oferi mai multe perspective și oportunități. Tranzacția nu va avea un impact negativ asupra locurilor de muncă din Franța. Mai mult, noua entitate va fi un partener mai bun pentru toți clienții, orașele și clienții industriali, permițându-le să-și îndeplinească obiectivele ecologice mai repede. Și nu în ultimul rând, tranzacția va crea valoare încă din primul an pentru acționarii Veolia, datorită, în special, sinergiilor operaționale și de achiziții estimate la 500 milioane Euro. 

Acest proiect comun și care inspiră este în perfectă armonie cu Scopul Veolia și va plasa noua entitate într-o poziție ideală pentru a combate provocarea principală a acestui secol: transformarea ecologică. 

Despre Veolia                 
Grupul Veolia este liderul global în managementul resurselor optimizate. Cu aproape 179.000 de angajați la nivel mondial, Grupul dezvoltă și oferă soluții de gestionare a apei, deșeurilor și energiei care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților și industriilor. Prin cele trei activități complementare, Veolia contribuie la îmbunătățirea accesului la resurse, conservarea resurselor disponibile și regenerarea acestora. În 2019, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă către 98 de milioane de oameni și servicii de gestionare a apelor uzate către 67 de milioane de oameni, a produs aproape 45 de milioane de megawatt-ore de energie și a tratat 50 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environnment (listată la Paris Euronext: VIE) a înregistrat venituri consolidate de 27.189 miliarde de Euro în 2019 (29,9 miliarde USD). www.veolia.com

Mențiune legală importantă                
Deoarece schimbările cauzate de criza din domeniul sanitar sunt greu de estimat, vă atragem atenția asupra „declarațiilor cu caracter previzional” care pot apărea în acest comunicat de presă și la consecințele acestei crize care pot afecta performanța viitoare a companiei.

Veolia Environnement este o societate cotată la bursa de valori Euronext Paris. Acest comunicat de presă conține „declarații cu caracter previzional” în sensul prevederilor U.S. Private Securities Litigation Reform Act din 1995. Astfel de declarații cu caracter previzional nu garantează performanțele viitoare. Rezultatele efective pot diferi semnificativ de declarațiile cu caracter previzional, ca urmare a unui număr de riscuri și incertitudini, multe dintre acestea fiind în afara controlului nostru, inclusiv, dar fără a se limita la: riscul de a suferi profituri reduse sau pierderi ca urmare a concurenței intense, riscul ca modificările prețurilor și taxelor la energie să reducă profiturile Veolia Environnement, riscul ca autoritățile guvernamentale să rezilieze sau să modifice unele dintre contractele Veolia Environnement, riscul ca achizițiile să nu genereze beneficiile pe care Veolia Environnement speră să le obțină, riscurile legate de prevederile obișnuite ale tranzacțiilor de dezinvestire, riscul ca conformarea Veolia Environnement cu legile de mediu să devină mai costisitoare în viitor, riscul ca fluctuațiile cursului de schimb valutar să afecteze în mod negativ rezultatele financiare ale Veolia Environnement și prețul acțiunilor sale, riscul ca Veolia Environnement să aibă responsabilități de mediu în legătură cu operațiunile sale trecute, prezente și viitoare, precum și alte riscuri descrise în documentele pe care Veolia Environnement le-a depus la Autorité des Marchés Financiers (Autoritatea de reglementare și supraveghere a pieței de capital din Franța). Veolia Environnement nu își asumă și nici nu are vreo obligație de a furniza actualizări sau de a revizui vreo declarație cu caracter previzional. Investitorii și deținătorii de valori mobiliare pot obține de la Veolia Environnement o copie gratuită a documentelor depuse (www.veolia.com) la Autoritatea pentru Piețe Financiare din Franța.          

Prezentul document conține „măsuri financiare non-GAAP. Aceste „măsuri financiare nonGAAP” pot fi definite diferit de măsurile financiare similare făcute publice de alte grupuri și nu ar trebui să înlocuiască măsurile financiare GAAP elaborate în conformitate cu standardele IFRS.