Regenerarea resurselor: inaugurarea primei stații din Franța destinată reutilizării apei uzate tratate pentru producerea apei potabile

  • Prin această soluție tehnologică pentru apă se asigură o resursă suplimentară de 1,5 milioane de metri cubi de apă potabilă în perioada mai-octombrie, în anii secetoși din Vendée;
  • Proiectul este în deplină concordanță cu Planul Național al Apei din Franța, care vizează creșterea capacității de reutilizare a apelor uzate în Franța, de la 1% la 10%, în decurs de 5 ani;
  • Veolia utilizează o tehnologie brevetată: Barrel™, un rezervor compact și presurizat, care garantează producția de apă potabilă conform tuturor standardelor de calitate, menținând în același timp eficiența energetică a procesului de tratare și reducând amprenta ecologică cu 25%.

La 16 noiembrie 2023, Veolia și Vendée Eau au inaugurat prima stație din Franța destinată reutilizării apei uzate tratate pentru producerea apei potabile, în cadrul programului Jourdain. Această soluție va asigura o resursă suplimentară de 1,5 milioane de metri cubi de apă potabilă în perioada mai-octombrie, în timpul perioadelor de creștere a penuriei de apă din regiunea Vendée.

Dezvoltarea surselor alternative de apă, precum reutilizarea apelor uzate tratate, face parte dintr-o serie de soluții pentru a gestiona secetele din ce în ce mai frecvente în Franța. Utilizarea acestei resurse pentru producerea apei potabile, așa cum se întâmplă în mai multe țări din întreaga lume, poate reprezenta o soluție eficientă, în special în zonele de coastă supuse stresului frecvent al apei, cu densitate mare de populație și un flux mare de turiști. Cu un deficit de apă estimat la 8 milioane de metri cubi până în 2025-2030, echivalentul consumului a 150.000 de persoane, regiunea Vendée reprezintă un exemplu elocvent de viziune și determinare în abordarea crizei de resurse, devenind astfel un pionier francez în producția de apă potabilă prin tratarea apelor uzate.

Lider mondial în domeniul tehnologiilor de apă, Veolia a contribuit datorită expertizei sale la proiectarea și implementarea stației de tratare, care va reutiliza (din 2023 până în 2026) 1,5 milioane de metri cubi, din cele 4,5 milioane ale orașului. Capacitatea acestei stații va fi, ulterior, extinsă gradual, ajungând să reutilizeze între 2 și 3 milioane de metri cubi de ape uzate până în 2027, echivalentul consumului a 60.000 de locuitori. Elementul cheie al proiectului îl reprezintă stație de tratare, o stație caracterizată prin programe inovatoare, cu tehnologie de ultimă generație. În cinci etape distincte, aceasta elimină poluarea cu particule, bacterii, viruși și micropoluanți, inclusiv pesticidele și reziduurile de medicamente, pentru a obține apă de cea mai înaltă calitate. Pentru a atinge cel mai înalt grad de performanță și eficiență, Veolia a utilizat tehnologia sa brevetată bazată pe ultrafiltrare și osmoză inversă de joasă presiune (Barrel™). Această soluție, care conține 200 de elemente de membrană, precum și un proces de dezinfecție cu ultraviolete și clorinare, asigură producerea de apă proaspătă conform tuturor standardelor de calitate relevante.

Descoperiți soluțiile noastre privind reutilizarea apelor uzate: 

  - Reutilizarea apelor uzate  
  - Îndepărtarea micropoluanților din apele uzate   
  - Cum combatem poluarea apei?   
  - Vom bea apă reciclată în viitor?

„Prin intermediul programului Jourdain, un proiect emblematic, subliniem angajamentul Franței la nivel local, evidențiind capacitatea țării de a utiliza tehnologii avansate pentru a progresa și a aborda provocările aduse de schimbările climatice. Lansarea acestui proiect completează și întărește importanța ambiției Planului Național al Apei, care vizează creșterea reutilizării apelor uzate, de la 1% la 10%, în doar 5 ani”, a declarat Estelle Brachlianoff, CEO Veolia. „Aici, dezvoltăm în mod concret serviciul de furnizare a apei potabile pentru viitor: un serviciu de excelență, la cel mai înalt nivel al inovației, capabil să răspundă uneia dintre cele mai mari provocări din domeniul apei în ziua de astăzi – penuria”, a mai adăugat Estelle Brachlianoff.

„Reutilizarea apelor uzate pentru a produce apă potabilă este rodul ambiției colective a mai multor autorități locale și reprezintă un avantaj real în termeni de competitivitate și atractivitate pentru aceste zone. Ea oferă un răspuns dovedit și durabil la deficitul tot mai mare de resurse de apă”, a declarat Jean-François Nogrette, Director al Zonei Franța și Deșeurilor Speciale din Europa.

Veolia și reutilizarea apelor uzate

Lider mondial în domeniul tehnologiilor de apă, Veolia este expert în reutilizarea apelor uzate de mai bine de 20 de ani și a putut contribui cu know-how-ul său la acest proiect de pionierat din Franța, prin garanții tehnice foarte solide de performanță atât în ceea ce privește mediul, cât și sănătatea. La nivel internațional, Veolia stăpânește întregul lanț valoric, ceea ce îi permite să ofere clienților săi toate avantajele expertizei sale în materie de gestionare a proiectelor, de reglementări și de know-how tehnic. Acesta este în special cazul orașului Windhoek (Namibia), unde Veolia exploatează, de 20 de ani, prima stație din lume care a dezvoltat acest proces. Această stație alimentează 400.000 de locuitori cu apă potabilă din ape uzate reciclate, pentru a atenua stresul local legat de apă. De asemenea, în West Basin (California, SUA), Veolia furnizează cinci calități de apă reciclată, pentru numeroase utilizări în regiune, provenind din tratarea apelor uzate. Din 1995, acest proces de reciclare a prevenit extragerea a 1 miliard de metri cubi de apă din pânza freatică. În Franța, programul nostru pentru implementarea unităților compacte de reutilizare a apei (REUT box) a avut un succes notabil, cu aproape 55 de comune care și-au exprimat deja interesul pentru această soluție.

Despre Veolia           
Grupul Veolia își propune să fie compania de referință pentru transformarea ecologică. Cu o prezență pe 5 continente și aproape 213.000 de angajați în întreaga lume, Grupul oferă soluții utile și practice pentru gestionarea apei, deșeurilor și energiei care să contribuie la o schimbare radicală a contextului actual. Prin intermediul celor trei divizii complementare Veolia ajută la dezvoltarea accesului la resurse, la conservarea și refacerea acestora. În 2022, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă pentru 111 de milioane de persoane și servicii de canalizare pentru 97 de milioane de persoane, a produs aproape 44 de milioane de megawați oră de energie și a tratat 61 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) a obținut venituri consolidate de 42.885 miliarde de euro în 2022. 

În România, Veolia oferă soluții de management al apei și energiei. Cu peste 3.000 de angajați, compania acționează strategic la nivel local pentru a implementa servicii esențiale la cele mai înalte standarde de calitate și pentru a susține dezvoltarea orașelor smart, deservind peste 2.300.000 de consumatori. www.veolia.ro