Optimizarea rezilienței sistemului energetic: Veolia depășește pragul de 2 GW prin soluțiile de flexibilitate energetică disponibile în Europa

> 10.000 de locații, cu o capacitate totală de producție flexibilă de energie de până la 2 GW, sunt deja gestionate de Veolia în Europa.  
> Până în 2030, dezvoltarea și integrarea surselor de energie regenerabilă intermitentă, precum cele eoliană și solară, în rețelele electrice, vor implica o creștere de 10 ori a capacității de producție flexibile a energiei la nivel global.  
> Pentru a face față acestei provocări, Veolia a anunțat la evenimentul Deep Dive Energy din Londra obiectivul de a genera o producție flexibilă de energie de 3 GW până în 2030 pentru a echilibra cererea din rețea și producția intermitentă.

Veolia, lider european în domeniul producției flexibile de energie, a depășit pragul de 2 GW de energie gestionată, echivalentul producției a două reactoare nucleare sau al consumului a două milioane de persoane. Acest succes se datorează unui portofoliu de aproape 10.000 de situri gestionate în întreaga Europă și unei varietăți de clienți industriali (VPK, Thy Marcinelle, Beneo Orafti, Aquiris, Veolia Eau, Orange, Inovyn Ineos etc.). Pentru a contribui la abordarea provocărilor crizei energetice și a facilita integrarea furnizării de energie intermitentă din surse regenerabile, Veolia își propune să avanseze rapid în această direcție și să ajungă la 3 GW până în 2030 prin soluțiile de flexibilitate energetică.

Producția flexibilă de energie devine tot mai importantă pentru asigurarea unei furnizări fiabile și durabile de energie electrică în contextul crizei energetice din Europa și al evoluției mixului electric, cu o pondere din ce în ce mai mare a surselor de energie regenerabile. Totodată, soluțiile de flexibilitate energetică sunt esențiale pentru gestionarea variabilității și intermitenței, contribuind la modularea producției sau a consumului de energie în timp real, pentru a menține echilibrul dintre cerere și ofertă. Sursa provenienței ei include dispozitive de stocare a energiei, centrale electrice cu producție flexibilă și tehnologii de gestionare a cererii.

Piața producției flexibile de energie este impulsionată de integrarea tot mai rapidă a energiilor solare și eoliene intermitente în rețea, ceea ce creează o nevoie urgentă și pe termen lung de echilibrare a rețelei între cerere și ofertă. Potrivit Agenției Internaționale a Energiei (AIE), până în 2030, se preconizează o creștere de 10 ori a cererii de active flexible la nivel global, determinate de evoluția din Europa (peste 500 GW de energie fotovoltaică și eoliană)1. În condițiile economice și politice de acum, AIE estimează că, până în 2030, capacitatea globală de producere a energiei din surse regenerabile va crește de 2,5 ori.

Pe lângă contribuția Veolia la stabilitatea rețelei, soluțiile de flexibilitate energetică reprezintă o oportunitate economică pentru companii, acestea obținând beneficii financiare importante pentru ajustarea consumului în perioadele de vârf. Acest lucru promovează o tranziție energetică inteligentă și reciproc avantajoasă, generând stabilitate pentru rețea și oportunități economice pentru mediul de business.

Veolia se poziționează ca lider european în domeniul tehnologiei de modelare flexibilă a proceselor și al Internet of Things (IoT), cu o echipă de cercetare și dezvoltare dedicată (R&D).

Aceasta funcționează prin intermediul unor algoritmi inteligenți, dezvoltați pe o platformă digitală foarte performantă, pentru a gestiona și optimiza descărcarea difuză de energie, mai exact capacitatea de a coordona eficient multiple locații care reduc consumul de electricitate într-un anumit interval, ca răspuns la alertele primite de la operatorul de rețea.

Mai exact, Flexcity, filiala Grupului, integrează restricțiile de operare ale siturilor industriale în algoritmii săi prin intermediul unui ”Flexcity box" instalate la fața locului. Aceasta primește date despre producție sau consum de la instalațiile flexibile și transmite semnale de activare folosind protocoale industriale sau IoT. Aceste informații permit activarea automată cu cel mai redus impact posibil asupra operațiunilor clienților săi.

Gestionarea inteligentă și sustenabilă a energiei este un factor esențial în transformarea ecologică a sistemelor noastre energetice. Cu ajutorul soluțiilor de flexibilitate electrică, provocarea reducerii consumului de energie se transformă într-o oportunitate atât ecologică, cât și economică. La Veolia, considerăm că producția flexibilă de energie reprezintă o soluție viabilă pentru o tranziție energetică inteligentă. Având în vedere expertiza industrială a Veolia, suntem pregătiți mai mult ca oricând să punem la dispoziția clienților noștri soluții eficiente pentru a consolida reziliența sistemelor energetice", a declarat Estelle Brachlianoff, CEO Veolia.

1https://www.iea.org/energy-system/decarbonisation-enablers/digitalisation 

Despre Veolia
Grupul Veolia își propune să fie compania de referință pentru transformarea ecologică. Cu o prezență pe 5 continente și aproape 218.000 de angajați în întreaga lume, Grupul oferă soluții utile și practice pentru gestionarea apei, deșeurilor și energiei, care să contribuie la o schimbare radicală a contextului actual. Prin intermediul celor trei divizii complementare, Veolia ajută la dezvoltarea accesului la resurse, la conservarea și refacerea acestora. În 2023, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă pentru 113 milioane de persoane și servicii de canalizare pentru 103 milioane de persoane, a produs aproape 42 de milioane de terrawați pe oră de energie și a tratat 63 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) a obținut venituri consolidate de 45.351 miliarde de euro în 2023 www.veolia.ro