GreenUp: Veolia își lansează noul program strategic de accelerare a transformării ecologice pentru a răspunde cererii globale aflate în creștere

GreenUp 2024-2027

  • O creștere organică semnificativă a veniturilor(1);
  •  Economii anuale de 350 de milioane de euro; 
  • O EBITDA de peste 8 miliarde de euro până în 2027; 
  • O rată de creștere anuală a profitului net de aproximativ 10% în perioada 2023-2027(2);
  • Un grad de îndatorare financiară cu ≤ 3x;
  • Creșterea dividendelor în concordanță cu profitul de acțiune (EPS) curent;
  • Investiții de 4 miliarde de euro pentru creștere economică, din care 2 miliarde sunt alocați în mod prioritar celor trei piloni prioritari: decarbonizare, depoluare, regenerarea resurselor;
  •  Decarbonizare prin eliminarea a 18 milioane de tone de CO2 până în 2027 (domeniul de aplicare 4), urmând o traiectorie de reducere a emisiilor de carbon, în conformitate cu scenariul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C (domeniile de aplicare 1 și 2);
  • Regenerarea resurselor prin economisirea a 1,5 miliarde de m3 de apă dulce până în 2027;
  • Depoluare prin tratarea a 10 milioane de tone de deșeuri periculoase și poluanți până în 2027.

 

Conștientizarea ecologică trebuie canalizată către acțiuni imediate și eficiente, care protejează în loc să penalizeze, care reconciliază economia cu ecologia și sănătatea umană cu mediul înconjurător. Acesta este sensul noului nostru program strategic: GreenUp! Cu GreenUp, Veolia devine cel mai bun catalizator al transformării ecologice pentru orașe și industrii, fiind pregătită să identifice și să exploateze oportunitățile generate de nevoile globale ale populației,

a declarat Estelle Brachlianoff, CEO Veolia.

 

 

Cu o poziție solidă pe această piață în plină ascensiune, a cărei valoare este estimată la aproximativ 2.500 de miliarde de euro, Veolia accelerează creșterea profitabilă a activităților sale la nivel mondial prin implementarea noului său program strategic GreenUp, consolidându-și în același timp angajamentele de decarbonizare. Pentru atingerea acestor obiective, Grupul se va concentra, în primul rând, pe soluțiile sale care generează un impact puternic – catalizatorii. Acestea sunt soluții esențiale și revoluționare în domeniile apei, energiei și deșeurilor. Implementarea lor rapidă și la scară largă va contribui la eliminarea a 18 milioane de tone de emisii de CO2 din domeniul de aplicare 4(3) până în 2027 și la conservarea a 1,5 miliarde de m3 de apă.

Acest impact demonstrează că este crucial să ne concentrăm eforturile nu doar pe ceea ce este deja considerat „verde", ci și pe acțiuni concrete de transformare ecologică. În prezent, transformarea ecologică reprezintă cel mai eficient mod de aliniere a intereselor economice cu cele ecologice și, totodată, obiectivul principal al inițiativei GreenUp. În plus, Veolia depune toate eforturile necesare pentru a-și diminua propria amprentă de carbon, cu o reducere a emisiilor din domeniile de aplicare 1 și 2 cu 50% până în 2032 pentru a se alinia astfel cu obiectivul Acordului de la Paris privind limitarea încălzirii globale la 1,5°C.

Veolia este pregătită să exploateze la maximum potențialul său de creștere, să-și valorifice poziția strategică pe piață, dar și beneficiile generate de statutul său de campion. Compania urmărește să atingă o creștere medie anuală de 10% a rezultatului său net actual în perioada 2023-2027 și o EBITDA de peste 8 miliarde de euro până în 2027.

În drumul său către atingerea acestor obiective ambițioase, Veolia adoptă rolul de integrator de soluții, combinând diferitele sale activități - apă, deșeuri și energie - pentru a-și sprijini clienții în procesul lor de decarbonizare, depoluare și de conservare a resurselor. Astfel, prin asocierea activităților sale de bază cu diferiți factori de creștere și prin prezența sa la nivel global, Grupul este determinat să-și multiplice soluțiile inovatoare pe care le are în acest moment în cele 44 de țări în care operează, stabilind noi standarde de excelență și sustenabilitate.

 

 

Stimularea și dezvoltarea inovării digitale și tehnologice

La baza obiectivului de creștere al companiei, catalizatorii reprezintă piloni cheie pentru care Grupul va investi o mare parte din resursele sale financiare, fiind parte a programului strategic GreenUp. Acești catalizatori contribuie deja cu 30% la veniturile Grupului și se așteaptă să genereze 70% din creștere pentru perioada 2024-2027. Veolia va aloca jumătate din investițiile sale de creștere pentru aceste activități, mai exact 2 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu cea alocată tuturor activităților din planul strategic precedent.

Catalizatorii GreenUp sunt:

  • decarbonizarea energiei locale prin integrarea de bioenergii, asigurarea eficienței energetice a clădirilor și industriilor și a flexibilității energetice;
  •  tehnologiile în domeniul apei și noi soluții pentru conservarea resurselor de apă și tratarea noilor poluanți;
  • tratarea deșeurilor periculoase prin neutralizarea substanțelor toxice și dăunătoare pentru a asigura protecția mediului și sănătatea populației.

Deja lider în domeniul cercetării și dezvoltării de soluții ecologice, cu 14 centre de cercetare în întreaga lume, Grupul își va spori semnificativ investițiile în inovare cu 200 de milioane de euro în plus pentru a proiecta tehnologiile viitorului.
În plus, Veolia intenționează să valorifice la maximum beneficiile oferite de tehnologia digitală și inteligența artificială în cadrul planului său anual de economii. Aceasta include eficientizarea consumului de apă și energie pentru clienți, îmbunătățirea proceselor de sortare și reciclare a deșeurilor, precum și consolidarea sistemelor de mentenanță preventivă.

 

Activitățile de bază

Accelerarea GreenUp se va baza pe activitățile cheie ale Grupului, care reprezintă temelia pentru dezvoltare. Acestea reprezintă 70% din activitatea Veolia în prezent și vor continua să alimenteze creșterea sa, reprezentând 30% din valoarea acesteia până în 2027, cu investiții de 2 miliarde de euro în cadrul planului.
Acestea sunt elementele de bază ale serviciilor esențiale pentru municipalități sau industrii, adesea comparabile cu infrastructurile. Pentru aceste activități, cum ar fi rețelele de termoficare, apa municipală și tratarea deșeurilor solide, Veolia depune eforturi pentru a-și menține excelența operațională și pentru a-și continua eforturile de inovare.

 

(1) cu excepția costurilor energetice 
(2) la cursuri de schimb constante 
(3) Scopul introducerii unui indicator al domeniului de aplicare 4 este de a măsura și recunoaște transformarea ecologică și, în special, decarbonizarea activităților industriale și economice. Domeniul de aplicare 4 se referă la emisiile evitate, care cuantifică CO2-ul care ar fi fost emis în atmosferă, corespunzând impactului pozitiv al soluțiilor de decarbonizare implementate. Complementar domeniilor 1, 2 și 3, domeniul 4 ne va permite să orientăm deciziile economice, financiare și de reglementare către o veritabilă decarbonizare globală și colectivă a planetei.

 

DESPRE VEOLIA

Grupul Veolia își propune să fie compania de referință pentru transformarea ecologică. Cu o prezență pe 5 continente și aproape 218.000 de angajați în întreaga lume, Grupul oferă soluții utile și practice pentru gestionarea apei, deșeurilor și energiei, care să contribuie la o schimbare radicală a contextului actual. Prin intermediul celor trei divizii complementare, Veolia ajută la dezvoltarea accesului la resurse, la conservarea și refacerea acestora. În 2023, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă pentru 113 de milioane de persoane și servicii de canalizare pentru 103 de milioane de persoane, a produs aproape 42 de milioane de terrawați oră de energie și a tratat 63 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) a obținut venituri consolidate de 45.351 miliarde de euro în 2023 www.veolia.ro