Expoziția Nucleară Mondială 2021 Veolia obține Premiul WNE pentru soluția sa de vitrificare GeoMelt® pentru tratarea deșeurilor nucleare

 

Cea de-a patra ediție a Expoziției Nucleare Mondiale (WNE), cea mai amplă expoziție din lume dedicată sectorului nuclear civil, a fost organizată la Paris-Nord Villepinte în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie. Tema acesteia: „Industria nucleară, un partener cheie pentru o societate cu emisii reduse de carbon și un viitor responsabil”. Veolia obține un Premiu WNE la categoria Large Group - Products and Services pentru soluția sa GeoMelt®, un proces de vitrificare a deșeurilor nucleare problematice prin care acestea sunt transformate într-un material robust și stabil. 

 

 

Ediția din 2021 a Premiilor WNE a evaluat 137 de proiecte inițiate de 84 de companii participante care operează pe piețele principale ale sectorului nuclear civil (Franța, Rusia, Marea Britanie, Germania, Statele Unite, Canada etc.). Aceste premii au adus recunoaștere celor mai bune inovații care au potențialul de a contribui la „o societate cu emisii reduse de carbon și un viitor responsabil”, care a fost și tema evenimentului. 

  Ceremonia a avut loc pe 30 noiembrie, la Paris-Nord Villepinte. Veolia a fost selectată din cei 76 de candidați la categoria Large Group - Products and Services pentru a primi un Premiu WNE pentru soluția sa de tratare prin vitrificare a deșeurilor nucleare problematice, GeoMelt®. Juriul a considerat că această inovație va avea un impact semnificativ asupra îmbunătățirii și creșterii industriei nucleare, valorificând activitatea alianței Battelle Energy Alliance. Această alianță operează Laboratorul Național Idaho în numele Departamentului de Energia al SUA și a contractat Veolia Nuclear Solutions (o subsidiară a Veolia) pentru a prelucra containere (208 litri) de deșeuri contaminate de sodiu reactiv. Soluția GeoMelt® s-a dovedit a fi eficientă în tratarea acestui tip de deșeu problematic. 

Dominique Richit, CEO al Veolia Nuclear Solutions, a declarat: ,,Obținerea acestui premiu reprezintă o onoare și o răsplată a eforturilor echipei noastre de a dezvolta și dovedi eficacitatea acestei tehnologii. Succesul acestui proiect în Statele Unite va reprezenta un factor catalizator pentru oportunități viitoare în Marea Britanie, Franța și Japonia. Implementarea acestei abordări inovatoare va contribui și la rezolvarea provocărilor viitorului în legătură cu managementul deșeurilor la scară globală. Potențialul pe care îl aduce GeoMelt® pe piață va fi unul revoluționar în anii care urmează. Acest proiect demonstrează abilitatea companiei Veolia Nuclear Solutions de a livra o soluție inovatoare pentru o serie de necesități complexe de tratare a deșeurilor pentru care până acum nu aveam nicio soluție de eliminare'' .

GeoMelt® este un material mai rezistent decât betonul și mai durabil decât granitul sau marmura. 

GeoMelt® este o metodă dovedită de tratare a deșeurilor din industria nucleară, care presupune costuri reduse pe durata ciclului de viață comparativ cu alte metode de tratare a deșeurilor problematice (dificil de eliminat). Acest proces de vitrificare termică transformă deșeurile radioactive într-un material robust și stabil, mai rezistent decât betonul și mai durabil decât granitul sau marmura. Acesta protejează mediul înconjurător împotriva riscurilor asociate deșeurilor nucleare periculoase. GeoMelt® (care previne dizolvarea lentă a elementelor solide în prezența apei) are una dintre cele mai înalte rezistențe la leșiere din lume. Această tehnologie de condiționare extrem de durabilă reduce semnificativ volumele de deșeuri comparativ cu reținerea lor în ciment. 

GeoMelt® utilizează un curent electric pentru a topi și vitrifica materialele la temperaturi între 1000° și 2000°C. Acest proces permite ca diferite deșeuri, dintre care unele nu sunt pregătite pentru a fi vitrifiate, să fie topite împreună prin amestecarea lor cu alte materiale care permit în mai mare măsură vitrifierea. Toate materialele astfel topite sunt oxidate prin captarea lor în sticlă. Această tehnologie a permis deja tratarea a 26.000 de tone de deșeuri periculoase și radioactive, în special în SUA. GeoMelt® face parte dintr-o abordare de dezvoltare sustenabilă prin faptul că permite ca deșeurile utilizate ca reactivi în procesul de vitrificare (azbest contaminat etc.) să fie reciclate. 

Un nou sector bazat pe tehnologia GeoMelt® 

În cadrul WNE, EDF și Veolia au anunțat înființarea companiei Waste2Glass, deținută în mod egal de cele două companii, cu scopul de a dezvolta un nou sector bazat pe tehnologia de vitrificare dezvoltată de Veolia, GeoMelt®. Înființarea companiei Waste2Glass se va realiza la începutul anului 2022. Odată cu semnarea acordului, Antoine Frérot, Președinte și CEO al Veolia, a explicat că, în colaborare cu EDF, industrializarea GeoMelt® va face posibilă tratarea deșeurilor radioactive într-un mod mai sigur și mai economic, și va reduce volumele de stocare. 

Despre Veolia         
Grupul Veolia își propune să devină compania de referință în materie de transformare ecologică. Cu aproape 179.000 de angajați la nivel mondial, Grupul dezvoltă și oferă soluții revoluționare care sunt deopotrivă utile și practice, pentru gestionarea apei, deșeurilor și energiei. Prin cele trei activități complementare, Veolia contribuie la îmbunătățirea accesului la resurse, conservarea resurselor disponibile și regenerarea acestora. În 2020, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă către 95 de milioane de oameni și servicii de gestionare a apelor uzate către 62 de milioane de oameni, a produs aproape 43 de milioane de megawatt-ore de energie și a tratat 47 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environment (listată la Paris Euronext: VIE) a înregistrat venituri consolidate de 26,010 miliarde de Euro în 2021  www.veolia.com