Cifre cheie la 30 septembrie 2022

CIFRE CHEIE LA 30 septembrie 2022        
(DATE NEAUDITATE - AUDIT ÎN CURS DE DESFĂȘURARE)

ACCELERAREA CREȘTERII VENITURILOR ȘI A EBITDA ÎN TRIMESTRUL II

CREȘTERE PUTERNICĂ A VENITURILOR ȘI A REZULTATELOR ÎN PRIMELE 9 LUNI DIN 2022

INTEGRAREA SUEZ ȘI REALIZAREA PLANULUI DE SINERGII ÎN VALOARE DE 500 DE MILIOANE DE EURO ÎNAINTE DE TERMENUL STABILIT

CONFIRMAREA TUTUROR OBIECTIVELOR PENTRU 2022, CU O CREȘTERE SEMNIFICATIVĂ A EBITDA, A CĂRUI VALOARE SE POZITIONEAZĂ ÎN LIMITA SUPERIOARĂ A INTERVALULUI PREVIZIONAT DE LA +4% PÂNĂ LA +6% 

  • VENITURI PE 9 LUNI DE 30.713 MIL. EURO, O CREȘTERE ORGANICĂ PUTERNICĂ DE +13,2 % (1) ȘI RESPECTIV DE +7,1 %1 EXCLUZÂND IMPACTUL PREȚURILOR LA ENERGIE
  • CREȘTERE ORGANICĂ A VENITURILOR ÎN TRIMESTRUL III DE +13,7 % (1)
  • CREȘTEREA VOLUMELOR PE TOATE CELE 3 LINII DE ACTIVITATE: APĂ, DEȘEURI, ENERGIE
  • IMPACT FAVORABIL AL INDEXĂRILOR TARIFARE ȘI AL POLITICII PROACTIVE DE PREȚURI
  • EBITDA DE 4.533 MIL. EURO, ÎN CREȘTERE CU +5,2%, VALOARE CARE SE POZITIONEAZĂ ÎN LIMITA SUPERIOARĂ A INTERVALULUIPREVIZIONAT DE LA +4% PÂNĂ LA +6%, CA URMARE A CREȘTERII VENITURILOR ȘI REALIZĂRII DE SINERGII ÎNAINTE DE TERMENUL STABILIT
  • SINERGII ÎN VALOARE DE 98 MIL. EURO DEJA ÎNREGISTRATE ÎN PRIMELE 9 LUNI ALE ANULUI, FAȚĂ DE UN OBIECTIV ANUAL DE 100 MIL. EURO 
  • 264 MIL. EURO OBȚINUTE DIN EFICIENTIZAREA ACTIVITĂȚILOR, FAȚĂ DE UN OBIECTIV ANUAL DE 350 MIL. EURO
  • CREȘTEREA ORGANICĂ A EBITDA ÎN TRIMESTRUL III A FOST DE +9,4% (2), EXCLUZÂND AJUSTAREA EXCEPȚIONALĂ DE 83 MIL. EURO DIN TRIMESTRUL III DIN 2021
  • EBIT CURENT DE 2.217 MIL. EURO, O CREȘTERE ORGANICĂ SEMNIFICATIVĂ DE +19,4 % (1)
  • DATORIA FINANCIARĂ NETĂ A SCĂZUT CU 351 MIL. EURO LA 30 SEPTEMBRIE FAȚĂ DE 30 IUNIE 2022, EXCLUZÂND EFECTELE DE SCHIMB VALUTAR, DATORITĂ GENERĂRII UNUI FLUX NET DE NUMERAR DE 337 MIL. EURO ÎN TRIM. III
  • CONFIRMAREA TUTUROR OBIECTIVELOR PENTRU 2022

(1) la perimetru și cursuri de schimb valutar constante   
(2) la perimetru și cursuri de schimb valutar constante, excluzând rambursarea unică de 83 mil. euro din OFA în trim. III din 2021 (Valaubia)

„După o primă jumătate de an excelentă, cu o creștere puternică atât a veniturilor, cât și a EBITDA, Veolia a continuat în trimestrul al treilea cu o traiectorie similară de creștere solidă și continuă a tuturor activităților sale cheie, respectiv apă, deșeuri și energie. Aplicarea strategiilor de indexare tarifară pentru clienții municipali, dar și disciplina strictă a prețurilor pentru clienții industriali, ne-au permis să absorbim efectul inflației asupra costurilor și să înregistrăm o creștere puternică a veniturilor. Această performanță extraordinară se datorează și integrării Suez înainte de termenul prevăzut. Punerea în aplicare a sinergiilor este o bună ilustrare: cu 98 de milioane de euro în 9 luni, ne-am atins deja obiectivul anual. Rapiditatea și fluiditatea cu care echipele Veolia și Suez s-au integrat și lucrează împreună reprezintă o mare satisfacție. Doresc să le mulțumesc tuturor pentru energia și entuziasmul de care dau dovadă în fiecare zi pentru atingerea marii noastre ambiții de a deveni liderul mondial al transformării ecologice. Aceste rezultate foarte bune ne permit să ne confirmăm pe deplin toate obiectivele pentru 2022, dar ne și poziționează pe un trend ascendent și în anul 2023”, a declarat Estelle Brachlianoff, CEO al Grupului Veolia.

Cifre cheie detaliate la 30 septembrie 2022        
●   Venituri de 30.713 mil. euro în primele 9 luni din 2022, în creștere cu 49,1% la un curs valutar constant față de valorile raportate în primele 9 luni din 2021. Această creștere puternică provine, în primul rând, ca urmare a achiziției Suez, care a contribuit la creșterea veniturilor cu 7.128 mil. euro.        
●   Comparativ cu rezultatele cumulate Veolia + Suez în primele 9 luni din 2021, creșterea organică a fost de +13,2%.

Evoluția veniturilor în funcție de efect a fost următoarea:

Următoarea analiză a activității Grupului se bazează pe cifrele cumulate ale activelor Veolia și Suez.

Efectul cursului de schimb a fost de 681 mil. euro (+2,5% din venitul cumulat) reflectând în principal evoluția dolarului american, a dolarului australian, a lirei sterline și a renminbi-ului chinezesc, compensată parțial de o scădere a zlotului polonez, a forintului maghiar și a monedelor din America Latină (1) .

Efectul perimetrului a fost de -472 mil. euro (-1,8%), incluzând, în principal, impactul cesionării activelor din Scandinavia în 2021 (-217 mil. euro) și, în ceea ce privește Suez, al cesionării activelor din Australia în 2021 și al măsurilor corective din UE (activitățile legate de deșeurile periculoase din Franța contabilizate ca active destinate vânzării). Aceste elemente negative au fost parțial compensate de integrarea Osis de către Sarp (+91 mil. euro) în 2021.

Efectul Comerț / Volum / Lucrări a atins 763 mil. euro (+2,8%) datorită volumelor bune din toate sectoarele de activitate, în special în domeniul energiei și al tehnologiilor apei și al activităților de construcții, care au cunoscut o creștere accelerată în trimestrul al treilea.

Impactul condițiilor meteorologice a fost de -91 mil. euro (-0,3%). Activitatea de energie din Europa Centrală și de Est a fost afectată de o iarnă mai blândă decât în 2021 și, într-o măsură mai mică, activitatea de apă din Chile a fost afectată de o vară răcoroasă, ceea ce a dus la volume mai mici de apă în primul trimestru.

Impactul prețurilor la energie a fost de +1.658 mil. euro (+6,1%), din cauza creșterii prețurilor la energie termică și electrică în Europa Centrală și de Est.

Impactul prețului materialelor reciclate a fost de +288 mil. euro, după 244 mil. euro în primul semestru, și a provenit, în principal, din creșterea prețului hârtiei reciclate în Franța, Germania și Regatul Unit.

Prețurile serviciilor au continuat să fie bine orientate, ceea ce a condus la un impact favorabil de 935 mil. euro (+3,5%), în principal datorită mecanismelor de indexare a tarifelor și creșterilor prețurilor serviciilor cu o medie de +4,3% în sectorul deșeurilor și +3,4% în sectorul apei.

(1) Principalele efecte ale cursului de schimb: Dolar SUA (+256 mil. euro), dolar australian (+65 mil. euro), lira sterlină (+55 mil. euro), coroana cehă (+56 mil. euro), RenMinBi chinezesc (+59 mil. euro), zlotul polonez (-36 mil. euro), forintul maghiar (-51 mil. euro), peso chilian (-18 mil. euro), peso argentinian (-34 mil. euro).

Veniturile la 30 septembrie 2022 au crescut în toate segmentele comparativ cu cifrele cumulate la 30 septembrie 2021, ca și în primul semestru:

  • Veniturile pentru segmentul Franța și deșeuri speciale Europa au totalizat 7.135 mil. euro, cu o creștere organică de +3,2% comparativ cu rezultatele cumulate la 30 septembrie 2021:
    • Veniturile din activitatea de apă din Franța au crescut cu +1,4%, datorită impactului pozitiv al revizuirii tarifelor de +3,8% la 30 septembrie 2022 și nivelului bun de activitate din trimestrul al treilea, cu volume facturate în creștere cu 0,8% față de +0,3% în prima jumătate a anului.
    • Veniturile din activitatea de deșeuri din Franța au crescut cu +2,3%, continuând să beneficieze de prețurile ridicate ale produselor reciclate și de impactul pozitiv al revizuirii tarifelor, în ciuda unei ușoare scăderi a volumelor de la un an la altul.
    • Activitățile de deșeuri periculoase din Europa au crescut cu +5,7%, cu o dezvoltare comercială puternică în activitățile de salubritate și întreținere industrială (+4%), prețuri mai mari în activitățile de tratare a uleiurilor și lubrifianților în contextul creșterii prețurilor la petrol și al impactului pozitiv al revizuirii tarifelor.
    • SADE a raportat o creștere de +4,2%, datorită dinamicii comerciale puternice din Franța.
  • Veniturile pentru Europa, cu excepția Franței, au totalizat 12.498 mil. euro la 30 septembrie 2022, reprezentând o creștere organică de +23,4%, urmând același ritm ca în prima jumătate a anului, datorită creșterilor prețurilor la energie și indexărilor tarifare bune la apă în Europa Centrală și de Est.
    • În Europa Centrală și de Est, veniturile au crescut cu +34%, ajungând la 6.185 mil. euro. Ca și în primul semestru, activitatea a rămas robustă în această regiune, datorită următoarelor elemente:
      • indexarea favorabilă mai mare a tarifelor la energie (Polonia, Ungaria, Republica Cehă și România) și apă (Republica Cehă și România), creșterea volumelor de apă distribuită (+1,5%) (Polonia și Republica Cehă), în ciuda unui impact negativ al condițiilor meteorologice în activitatea de Energie în prima jumătate a lui 2022 (-91 mil. euro).
      • creșterea prețurilor materialelor reciclate și a prețurilor energiei în Germania.
    • În Europa de Nord, veniturile au crescut cu +10,7%, ajungând la 3.760 mil. euro. Această creștere a fost determinată, în principal, de Regatul Unit și Irlanda, care au raportat o creștere a veniturilor la perimetru și curs de schimb constante de +10,3%, cu un impact favorabil al prețului materialelor reciclate (hârtie și plastic), al creșterii prețurilor la electricitate, al indexării bune a tarifelor PFI (+7% în medie) și al performanței solide a incineratoarelor (rată de disponibilitate de 93%). În Belgia, creșterea organică a fost de +14,5%, alimentată de performanțe operaționale bune.
    • În Italia, creșterea organicăa veniturilor a fost de +43% datorită demarării contractelor câștigate în 2021 și impactului foarte favorabil al prețurilor la energie.
    • În Peninsula Iberică, veniturile au crescut cu +13,8%, în principal datorită activităților puternice din domeniul apei din Spania (Agbar), care au înregistrat o creștere a volumelor (+2,6%), precum și datorită activităților din domeniul energiei.
  • În Restul lumii, veniturile s-au ridicat la 8.156 mil. euro, reprezentând o creștere organică de +8,5% în toate zonele geografice, inclusiv în Asia, în ciuda încetinirii activității în China din cauza carantinei:
    • Veniturile au crescut cu +16,1% în America Latină, susținute în special de Chile (+13,8%), care a beneficiat de indexări favorabile ale tarifelor la apă, și de Argentina (+80%).
    • În Africa/Orientul Mijlociu, veniturile au crescut cu +9,9%, în principal datorită creșterii contractelor de furnizare a apei în Maroc, volumelor mai mari și impactului pozitiv al revizuirii tarifelor, precum și datorită creșterii foarte puternice a Enova în Orientul Mijlociu în activitatea de servicii de eficiență energetică.
    • În America de Nord, veniturile au crescut cu +11,4%, ajungând la 2.498 mil. euro. Creșterea a fost determinată, în principal, de activitățile solide în domeniul deșeurilor periculoase, cu volume mai mari procesate și creșteri de preț de două cifre, iar în segmentul apei, de indexarea favorabilă a tarifelor, în special în activitățile reglementate din domeniul apei, de volumele bune din timpul verii și de volumele bune din domeniul construcțiilor.
    • Veniturile au crescut cu +2,2% în Asia. Încetinirea creșterii în China din cauza carantinei impuse de Covid a avut un impact negativ asupra activităților, cu volume mai mici de deșeuri periculoase și o activitate redusă în domeniul energiei și al serviciilor industriale. Această încetinire a fost compensată de o creștere puternică în alte țări, în special în Taiwan (+11,9%), Coreea de Sud (+5%) și Japonia (+5%).
    • În zona Pacificului, veniturile au crescut cu +5,5%, fiind marcate de creșterea volumelor de colectare a deșeurilor și de depozitare a deșeurilor.
  • Activitatea de Tehnologie a apei a raportat o creștere accelerată de +10,7%, după +5,3% în prima jumătate a anului. Veolia Water Technologies (Tehnologia apei) a înregistrat o creștere similară cu cea din primul semestru (+6,8%), iar activitatea de Water Technologies Services (Servicii de tehnologia apei) a înregistrat o creștere puternică de +13,1%, datorită unui nivel bun de activitate și creșterilor de prețuri, în special în cazul produselor chimice.

Principalele modificări pe activități, comparativ cu cifrele cumulate la 30 septembrie 2021, sunt defalcate după cum urmează:

  • Veniturile din operațiunile de apă au crescut cu +7,6%, până la 9.233 mil. euro, datorită volumelor bune din toate zonele geografice și tarifelor mai mari.
  • Veniturile din tehnologie și construcții au crescut cu +9,4%, până la 4.074 mil. euro.
  • Veniturile din deșeuri au crescut cu +8,2%, la perimetru și curs de schimb constante, ajungând la 11.864 mil. euro, beneficiind de nivelurile în continuare ridicate ale prețurilor materialelor reciclate (impact de +2,6%, după +3,4% în primul semestru) pentru hârtie și plastic. Tendința de creștere a prețului petrolului și nivelurile bune de activitate au avut un impact favorabil asupra operațiunilor din domeniul deșeurilor periculoase din Europa și America de Nord. Veniturile din electricitate generate de activitățile de incinerare au crescut și s-au înregistrat revizuiri favorabile ale tarifelor în toate zonele geografice (impact de +4,3% față de +3,2% în prima jumătate a anului). Efectul comerț/volum este ușor pozitiv. Grupul își continuă politica de selectivitate a contractelor și politică strictă de prețuri pentru ofertele sale.
  • Veniturile din Energie au crescut cu +38,5%, la perimetru și curs de schimb constante, ajungând la 5.943 mil. euro. Creșterea puternică a activității este determinată de efectul pozitiv al prețurilor (+30,3%, față de +29,4% în primul semestru), în special în Europa, de creșterea volumelor distribuite, de majorarea tarifelor în Europa Centrală și de Est și de o dezvoltare comercială puternică, în special în Italia și Orientul Mijlociu. Efectul condițiilor meteorologice a fost ușor nefavorabil, de -1,7%, din cauza unei ierni blânde.
  • Creștere puternică a EBITDA de +5,2% la perimetru și curs de schimb constante, ajungând la 4.533 mil. euro față de 4.311 mil. euro în primele 9 luni din 2021:
    • Efectul cursului de schimb a fost de +91 mil. euro, în creștere cu +2,1%, compensat de efectul negativ de perimetru de -92 mil. euro (-2,1%).
    • Creșterea puternică a EBITDA a fost determinată de creșterea activității, de +57 mil. euro, de creșterea eficienței, în valoare de 264 mil. euro, în conformitate cu obiectivul anual de 350 mil. euro, de sinergiile rezultate din fuziune în valoare de 98 mil. euro, înaintea termenului stabilit. Obiectivul anual a fost atins în 9 luni. Impactul majorării prețurilor, efectul inflației asupra costurilor și renegocierile de contracte, a fost de -133 mil. euro. Efectul condițiilor meteo a fost ușor negativ, de - 40 mil. euro. Impactul prețurilor materialelor reciclate a fost favorabil cu +79 mil. euro.
    • Reamintim că în trimestrul al treilea din 2021, EBITDA a beneficiat de o ajustare excepțională pozitivă de 83 mil. euro.
    • Doar în trimestrul III, EBITDA a crescut cu +9,4%, excluzând ajustarea excepțională din 2021.
  • Creștere foarte puternică a EBIT curent, de +19,4%, până la 2.217 mil. euro, la perimetru și curs de schimb constante.
    • Efectul cursului de schimb a fost de +38 mil. euro.
    • Creșterea puternică a EBIT curent (+306 mil. euro) a fost determinată de:
      • Creșterea EBITDA (+222 mil. euro)
      • D&A și provizioanele (inclusiv rambursările de active financiare operaționale) 27 mil. euro.
      • Un impact favorabil provenit din câștigurile de capital din sectorul industrial, net de deprecierea activelor, de +88 mil. euro față de +63 mil. euro în 2021.
      • Impact stabil al IFRS 2 de - 29 mil. euro.
      • Cota din rezultatul net curent al societăților mixte (joint venture) și al entităților asociate de +105 mil. euro față de +97 mil. euro în 2021.
  • Datoria financiară netă a fost de 22.154 mil. euro la 30 septembrie 2022. Fluxul net de numerar în trimestrul al treilea a atins 337 mil. euro.
    • Datoria financiară netă a scăzut cu 351 mil. euro, excluzând efectele valutare, comparativ cu 30 iunie 2022.
    • Capex industrial net de 2.125 mil. euro.

******************

  • Obiectivele pentru 2022 sunt pe deplin confirmate (1)(2)
    • Creștere organică puternică a veniturilor
    • Câștiguri din proiecte de eficiență de peste 350 mil. euro, completate de sinergii de 100 mil. euro provenite din primul an de integrare a Suez
    • Creștere organică a EBITDA între +4% și +6%
    • Rezultat net curent atribuibil Grupului de aproximativ 1,1 mld. euro, reprezentând o creștere de peste 20%, confirmând creșterea profitului pe acțiune de aproximativ 10% (3)
    • Confirmarea unei creșteri a profitului pe acțiune de aproximativ 40% în 2024 (3)
    • Gradul de îndatorare de aproximativ 3x
    • Creșterea dividendelor în concordanță cu creșterea profitului curent pe acțiune

(1) La curs valutar constant, fără extinderea conflictului dincolo de teritoriul ucrainean și fără modificări semnificative ale condițiilor de aprovizionare cu energie în Europa   
(2) Înainte de PPA (alocarea prețului de achiziție)   
(3) Rezultat net curent pe acțiune după costurile cu finanțarea hibridă și înainte de PPA

Despre Veolia                
Grupul Veolia își propune să fie compania de referință pentru transformarea ecologică. Cu o prezență pe 5 continente și aproape 220.000 de angajați în întreaga lume, Grupul oferă soluții utile și practice pentru gestionarea apei, deșeurilor și energiei care să contribuie la o schimbare radicală a contextului actual. Prin intermediul celor trei divizii complemetare, Veolia ajută la dezvoltarea accesului la resurse, la conservarea și refacerea acestora. În 2022, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă pentru 111 de milioanede persoane și servicii de canalizare pentru 97 de milioane de persoane, a produs aproape 44 de milioane de megawați oră de energie și a tratat 61 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) a obținut venituri consolidate de 42.885 miliarde de euro în 2022 www.veolia.com

Mențiune legală importantă               
Deoarece schimbările cauzate de criza din domeniul sanitar sunt greu de estimat, vă atragem atenția asupra „declarațiilor cu caracter previzional” care pot apărea în acest comunicat de presă și la consecințele acestei crize care pot afecta performanța viitoare a companiei.

Veolia Environnement este o societate cotată la bursa de valori Euronext Paris. Acest comunicat de presă conține „declarații cu caracter previzional” în sensul prevederilor U.S. Private Securities Litigation Reform Act din 1995. Astfel de declarații cu caracter previzional nu garantează performanțele viitoare. Rezultatele efective pot diferi semnificativ de declarațiile cu caracter previzional, ca urmare a unui număr de riscuri și incertitudini, multe dintre acestea fiind în afara controlului nostru, inclusiv, dar fără a se limita la: riscul de a suferi profituri reduse sau pierderi ca urmare a concurenței intense, riscul ca modificările prețurilor și taxelor la energie să reducă profiturile Veolia Environnement, riscul ca autoritățile guvernamentale să rezilieze sau să modifice unele dintre contractele Veolia Environnement, riscul ca achizițiile să nu genereze beneficiile pe care Veolia Environnement speră să le obțină, riscurile legate de prevederile obișnuite ale tranzacțiilor de dezinvestire, riscul ca conformarea Veolia Environnement cu legile de mediu să devină mai costisitoare în viitor, riscul ca fluctuațiile cursului de schimb valutar să afecteze în mod negativ rezultatele financiare ale Veolia Environnement și prețul acțiunilor sale, riscul ca Veolia Environnement să aibă responsabilități de mediu în legătură cu operațiunile sale trecute, prezente și viitoare, precum și alte riscuri descrise în documentele pe care Veolia Environnement le-a depus la Autorité des Marchés Financiers (Autoritatea de reglementare și supraveghere a pieței de capital din Franța). Veolia Environnement nu își asumă și nici nu are vreo obligație de a furniza actualizări sau de a revizui vreo declarație cu caracter previzional. Investitorii și deținătorii de valori mobiliare pot obține de la Veolia Environnement o copie gratuită a documentelor depuse (www.veolia.com) la Autoritatea pentru Piețe Financiare din Franța.          

Prezentul document conține „măsuri financiare non-GAAP. Aceste „măsuri financiare nonGAAP” pot fi definite diferit de măsurile financiare similare făcute publice de alte grupuri și nu ar trebui să înlocuiască măsurile financiare GAAP elaborate în conformitate cu standardele IFRS.