Veolia și Elabe prezintă primul sondaj de opinie global privind transformarea ecologică

 „Suntem pregătiți să acceptăm schimbările necesare pentru a face față provocărilor legate de anomaliile climatice?”

Pentru a răspunde la această întrebare, Veolia, lider mondial în furnizarea de servicii esențiale (apă, energie şi deșeuri) și Elabe, companie franceză de cercetare și consultanță, au lansat primul barometru al transformării ecologice. Acest prim studiu global evaluează nivelul de acceptabilitate a soluțiilor ecologice, analizând, totodată, provocările și pârghiile de acțiune pentru accelerarea transformării.

Cu un eșantion reprezentativ, care acoperă mai mult de jumătate din populația mondială de pe toate cele cinci continente, acest barometru semnalează rezultate fără precedent: deși realitatea schimbărilor climatice este incontestabilă, direcțiile de acțiune pentru atenuarea acestora sunt încă greu de definit, potrivit respondenților la sondaj. Majoritatea respondenților din 25 de țări au declarat că sunt pregătiți să progreseze în înțelegerea acestor schimbări, dar în anumite condiții.

Principalele constatări la nivel mondial:

67% din locuitorii lumii sunt siguri de creșterea costurilor ca urmare a consecințelor schimbării climatice și ale poluării, devenind astfel mai mari decât investițiile necesare pentru transformarea ecologică;

60% din locuitorii lumii sunt pregătiți să accepte efectele care apar în urma schimbărilor provocate de implementarea masivă a soluțiilor ecologice (economice, culturale, sociale) în condițiile unui mediu fizic fără riscuri, având o distribuție echitabilă a efortului și utilitatea dovedită a soluției;

56% din locuitorii lumii consideră că nu se vorbește îndeajuns de mult despre soluțiile de atenuare a poluării și a schimbărilor climatice. În multe dintre subiectele abordate în barometru, se constată un consens clar cu privire la soluțiile ecologice care au fost testate, existând un nivel ridicat de acceptare pentru aplicarea schimbărilor necesare (fie că este vorba de inițiative legate de energie, de protecția resurselor sau de apă).

În multe dintre subiectele abordate în barometru, se constată un consens clar cu privire la soluțiile ecologice care au fost testate, existând un nivel ridicat de acceptare pentru aplicarea schimbărilor necesare (fie că este vorba de inițiative legate de energie, de protecția resurselor sau de apă).

Puncte cheie privind acceptabilitatea socială a soluțiilor ecologice la nivel mondial

Estelle Brachlianoff, CEO Veolia, a declarat: „Acest studiu, primul de acest fel, evidențiază obstacolele și pârghiile de acceptabilitate socială și economică ale implementării pe scară largă a soluțiilor ecologice. Rezultatele sunt clare: conștientizarea problemelor climatice este larg răspândită, iar oamenii din întreaga lume sunt convinși că costul inacțiunii va fi de fapt mai mare decât costul acțiunii. Aceștia doresc să afle mai multe despre soluțiile existente și sunt în favoarea implementării acestora pe scară largă, cu condiția ca acestea să fie echitabile și eficiente. Aceste rezultate încurajatoare ne dau un mare sentiment de responsabilitate și angajament din partea tuturor: companii, autorități publice și cetățeni, pentru a mobiliza și accelera ecologia soluțiilor. Prin urmare, nu mai este posibil să se amâne pentru mâine deciziile care trebuie luate astăzi”.

Bernard Sananès, Președinte al firmei de cercetare și consultanță Elabe, a completat: Primul barometru al transformării ecologice arată că opinia publică mondială este convinsă că în prezent trăim sfârșitul unei lumi, dar nu sfârșitul lumii. Departe de a se da bătut în fața urgenței climatice și ecologice, îndeamnă oamenii să acționeze și să creadă că avem mai mult de câștigat decât de pierdut dacă înfăptuim transformarea ecologică. În timp ce soluțiile pentru reducerea impactului nostru ecologic sunt încă puțin dezbătute, acest studiu ne ajută să înțelegem condițiile de acceptabilitate a acestora pentru a accelera transformarea ecologică”.

Despre metodologie

Sondajul a fost realizat online în 25 de țări de pe 5 continente, cu ajutorul a peste 25.000 de respondenți (aproximativ 1.000 pe țară), în perioada 24 august - 26 septembrie 2022. Țările au fost alese în funcție de ponderea lor demografică, de impactul lor în ceea ce privește emisiile de GES și pentru a asigura o diversitate de istorii ecologice politice și culturale. În total, aceste țări reprezintă aproape 60% din populația mondială și 68% din emisiile globale de GES. Pentru fiecare dintre cele 25 de țări, a fost selectat un eșantion reprezentativ de rezidenți cu vârsta de 18 ani și peste. Frecvență: La fiecare 18 luni (perioadă lungă de evoluție a reprezentărilor, opiniilor și comportamentelor).

Despre Elabe         
Elabe este o firmă franceză independentă de cercetare și consultanță fondată în 2015 de Bernard Sananès. Realizează numeroase studii pentru companii, întreprinderi și actori media, în Franța și în străinătate, în special pe teme sociale și de dezbatere publică.www.elabe.fr

Despre Veolia           
Grupul Veolia își propune să fie compania de referință pentru transformarea ecologică. Cu o prezență pe 5 continente și aproape 220.000 de angajați în întreaga lume, Grupul oferă soluții utile și practice pentru gestionarea apei, deșeurilor și energiei care să contribuie la o schimbare radicală a contextului actual. Prin intermediul celor trei divizii complemetare, Veolia ajută la dezvoltarea accesului la resurse, la conservarea și refacerea acestora. În 2022, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă pentru 111 de milioane de persoane și servicii de canalizare pentru 97 de milioane de persoane, a produs aproape 44 de milioane de megawați oră de energie și a tratat 61 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) a obținut venituri consolidate de 42.885 miliarde de euro în 2022 www.veolia.com