Veolia va proiecta și opera în Abu Dhabi una dintre cele mai mari stații de desalinizare eficiente din punct de vedere energetic din lume

• Tehnologiile actuale permit reducerea consumului de energie cu 80% față de anii 1980, când predomina desalinizarea termică.
  • Cu o capacitate de 550.000 de metri cubi de apă potabilă pe zi, această stație de desalinizare prin osmoză inversă va furniza apă pentru aproximativ 210.000 de gospodării.
  • Cu o valoare a veniturilor generate pentru Veolia de aproximativ de 300 de milioane de euro, proiectul prevede începerea construcției stației în al doilea trimestru al anului 2023 și punerea în funcțiune în anul 2025.

Veolia, lider mondial în tehnologii de apă, va conduce, prin compania sa afiliată SIDEM, un consorțiu responsabil cu asigurarea soluțiilor tehnologice, achiziția și construcția (EPC) în cadrul proiectului de desalinizare Mirfa 2, inițiat de Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) și ENGIE. Amplasată în Abu Dhabi, această stație ultramodernă de desalinizare prin osmoză inversă (M2 RO) va fi a treia cea mai mare stație de desalinizare din Emiratele Arabe Unite (EAU). Cu o capacitate de producție de 550.000 de metri cubi de apă potabilă pe zi, aceasta va deservi aproximativ 210.000 de gospodării, asigurând în același timp o eficiență crescută și o amprentă ecologică redusă. Contractul va genera venituri de aproximativ 300 de milioane de euro pentru Veolia. Faza de construcție a proiectului va demara în al doilea trimestru al anului 2023, astfel încât stația să poată fi pusă în funcțiune până în 2025.

Cea mai mare parte a apei potabile utilizate în Emiratele Arabe Unite provine din mare. Astfel, pentru a gestiona creșterea consumului de apă și pentru a compensa degradarea instalațiilor existente, în principal a stațiilor termice de desalinizare, Emiratele Arabe Unite au decis să integreze soluții tehnologice de ultimă generație pentru a-și crește capacitatea de desalinizare, reducând în același timp consumul de energie. Decizia este aliniată strategiei naționale de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050.

Având în vedere expertiza solidă a Grupului Veolia, la nivel mondial, în desalinizarea apei, stația Mirfa 2 va respecta cele mai noi și riguroase standarde de mediu și eficiență privind desalinizarea, dispunând de procese tehnologice avansate precum osmoza inversă, care generează nivele ridicate în materie de eficiență în comparație cu desalinizarea termică tradițională, pentru a reduce consumul de energie și a crește productivitatea. Aceste progrese tehnologice permit reducerea consumului de energie cu 80% față de anii 1980, când desalinizarea termică era predominantă.

Estelle Brachlianoff, CEO Veolia Grup, a declarat: Dezvoltarea capacităților de desalinizare într-un mod sustenabil este crucială, deoarece acestea fac parte din mixul de soluții necesare pentru a gestiona problema deficitului de apă în întreaga lume, în special în Orientul Mijlociu. Cu ajutorul tehnologiei de osmoză inversă din cadrul Mirfa 2, Veolia continuă să impună cele mai înalte standarde atât din punct de vedere al mediului, cât și al operațiunilor de desalinizare, contribuind constant la transformarea ecologică a acestui domeniu, care a înregistrat deja progrese semnificative de-a lungul anilor".

Estelle Brachlianoff, CEO Veolia Grup, a mai adăugat: Acest proiect se datorează punerii în funcțiune cu succes a altor patru proiecte emblematice de desalinizare din ultimele 18 luni, pentru a asigura apă potabilă la peste șase milioane de persoane din Arabia Saudită, Umm Al Quwain (Emiratele Arabe Unite), Bahrain și Irak. Această performanță confirmă poziția noastră de lider a tehnologiilor de apă, dar și angajamentul nostru de a valorifica expertiza și capacitatea noastră de inovare pentru a furniza soluții fiabile, accesibile și durabile privind asigurarea accesului la apă”.

Desalinizarea prin osmoză inversă, care se bazează pe filtrarea cu membrană, este cea mai populară soluție tehnologică în țările care utilizează desalinizarea pentru a combate stresul hidric, ca urmare a consumului energetic redus. Începând cu anii 1970, SIDEM, o companie afiliată a Grupului Veolia, specializată în operațiuni de desalinizare, a dobândit o experiență fără precedent în acest domeniu și a devenit lider mondial, cu aproape opt milioane de metri cubi de apă desalinizată pe zi.

Grupul Veolia își propune să fie compania de referință pentru transformarea ecologică. Cu o prezență pe 5 continente și aproape 220.000 de angajați în întreaga lume, Grupul oferă soluții utile și practice pentru gestionarea apei, deșeurilor și energiei care să contribuie la o schimbare radicală a contextului actual. Prin intermediul celor trei divizii complemetare, Veolia ajută la dezvoltarea accesului la resurse, la conservarea și refacerea acestora. În 2022, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă pentru 111 de milioanede persoane și servicii de canalizare pentru 97 de milioane de persoane, a produs aproape 44 de milioane de megawați oră de energie și a tratat 61 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) a obținut venituri consolidate de 42.885 miliarde de euro în 2022 www.veolia.com