Evenimente

În luna iunie 2013, Veolia a organizat cea de-a cincea ediție a Clubului Biodiversității, un eveniment anual dedicat biodiversități și protejarii mediului în Delta Dunării.

Sub deviza „Sunt un om nou pentru Planetă”,  Veolia a organizat în anul 2013 cea de-a cincea ediție a Clubului Biodiversității, un eveniment anual dedicat biodiversități și protejarii mediului în Delta Dunării. La eveniment au participat peste 300 de invitați din 16 țări (Bulgaria, Turcia, Franţa, Belgia, Elveţia, Austria, Republica Moldova, Cehia, Croaţia, Cipru, Polonia, Serbia, Ungaria, Germania, Slovacia, România) 

De-a lungul celor cinci ani, Veolia a dezvoltat programe de mediu, dar și de protejare a habitatelor specifice zonei: repopulare cu sturioni sau conservarea speciei de pelicani creţi.

În cadrul evenimentului au fost lansați 1000 de puieți de păstrugă în apele Dunării în vederea repopulării, fiind unul din momentele importante și emoționante ale celor patru zile de acțiuni de promovare a protejării mediului și ecosistemului. Este a doua populare cu sturioni (2011 şi 2013) pe care Veolia o susţine în Delta Dunării. Sturionii eliberați au fost marcați individual cu o serie unică pentru a putea fi urmăriți pe viitor. Sturionii provin din păstrugi sălbatice și urmează să se întoarcă în fluviu, pentru reproducere, în aproximativ patru ani.

Pescuitul sturionilor este interzis prin lege în România, această interdicție fiind în vigoare din 2006 și este valabilă până în 2016. Pe această durată de zece ani, sturionii sunt pescuiți numai în vederea reproducerii.

Ca un preambul al populării cu sturioni, a vut loc un flash mob pe faleza din faţa clădirii Administraţia Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, care a avut ca temă muzicală tot un mesaj pentru salvarea planetei: Save our Planet Earth. La flash mob au participat aproximativ 150 de oameni.
 

An după an, Veolia a dat importanţă şi dimensiunii socio-culturale a diversităţii biologice. Astfel, în cadrul acestui eveniment au fost organizate Ateliere de pictură pe sticlă, de pictură pe linguri de lemn, de modelaj în teracotă şi un atelier de limba română. De asemenea a avut loc un adevărat schimb cultural în cadrul spaţiului intitulat Tradiţii şi Obiceiuri, când fiecare delegaţie a avut posibilitatea de a prezenta un moment de dans sau de cântec popular, de a face cunoscute costumele tradiţionale sau specificul artei culinare.

Partea socio-culturală a culminat cu o vizită organizată la Cetatea romană de la Halmyris care adăpoşteşte dovezi de locuire încă din perioada preromană, în apropierea cetății romane fiind identificată și o necropolă getică. Trebuie specificat faptul că Veolia a realizat plăcuţele de semnalizare  şi de prezentare  a zonelor componente ale sitului arheologic. O altă contribuţie cu dimensiune culturală este sprijinul acordat de Veolia pentru renovarea bisericii aflată sub hramul Acoperământul Maicii Domnului, biserică construită la începutul anului 1888 prin mobilizarea şi determinarea comunităţii creştin ortodoxe din Tulcea.
 

Nu putem încheia fără a sublinia că, la ediţia a V-a  a Clubului Biodiversităţii, Veolia a sprijinit apariţia unui număr de trei albume tematice: “Habitate din situl Natura 2ooo Delta Dunării” realizat de Mihai Petrescu de la Institutul de Cercetare Eco-Muzeal Tulcea, “Habitate cu valoare conservativă din Parcul Natural Bucegi”  realizat de Anca Sârbu, Preşedinta Asociaţiei Grădinilor botanice din România şi “Pod peste apă. Arc peste timp” sub îndrumarea Lucreţiei Băluţă, Coordonator Internaţional al Programului UNESCO "Dunărea albastră".