Antoine Frérot la Global Positive Forum, pe tema climei: „Speranța nu este suficientă, avem nevoie de soluții”

Global Positive Forum, un catalizator al schimbărilor pozitive, care a avut loc pe data de 9 martie la Paris, a reunit experți, lideri și oficiali aleși pentru a discuta despre educație, inegalitate și schimbări climatice. Antoine Frérot, CEO Veolia, și-a prezentat soluțiile în cadrul mesei rotunde Reconcilierea Oamenilor cu Natura.

Vorbitori la masa rotundă (de la stânga la dreapta): E. Davidenkoff (Le Monde), A. Leroy (ADEME), B. Laville (Comité 21), J. Jouzel (IPCC), MC. Daveu (Kering) și A. Frérot (Veolia).

Atingerea neutralității carbonului 
Cel mai recent raport IPCC, Schimbările climatice 2022: Impact, adaptare și vulnerabilitate, vorbește despre efectele în cascadă care sunt dificil de prevăzut. Acesta afirmă că, în condițiile angajamentelor actuale ale guvernelor, ne îndreptăm spre +2,7°C în 2100. „Este foarte important să ne mișcăm mai repede, atât cu măsuri de atenuare, cât și de adaptare și să facem din natură aliatul nostru”, a declarat Jean Jouzel, climatolog și membru al IPCC, în timpul discuției. „Trebuie să atingem targetul de carbon zero. Nu avem de ales, astfel că o vom face”.

Generalizarea implementării soluțiilor existente și inventarea celor care ne lipsesc 
Antoine Frérot a reamintit că avertismentele privind schimbările climatice nu sunt noi și că, în prezent, există un grad tot mai mare de conștientizare:

Întrebarea care se adresează în mod repetat acum este ce soluții să folosim și cum să le implementăm pentru a reduce emisiile de carbon. Trebuie să punem în aplicare soluțiile care există și să le inventăm pe cele care nu există. Guvernele au un rol important de jucat în încurajarea acestei mișcări. Nu lansăm soluții la scară largă suficient de repede, deoarece acestea costă mult, mai ales la început. De exemplu, fără a lua în considerare creșterea bruscă a prețurilor la energie în ultima perioadă, reciclarea plasticului este mai costisitoare decât utilizarea materialului brut. Însă, trebuie să punem lucrurile în mișcare pentru că acum știm cum să reciclăm 80% din deșeurile de plastic.

Antoine Frérot a afirmat că o companie are succes doar dacă este utilă. Dacă poluează, nu poate dura. Această schimbare va avea loc deoarece poluarea va avea în curând un preț. Și atunci întreprinderile se vor adapta foarte repede.

Pentru a accelera această schimbare, propun taxarea tuturor emisiilor poluante și utilizarea veniturilor pentru a curăța poluarea. Această taxă pe carbon ar trebui să fie alocată pentru soluții care să curețe poluarea. Iar oamenii trebuie să știe că această taxă suplimentară este creată în totalitate pentru reducerea poluării.

Implementarea de acțiuni 
„Speranța nu este suficientă, deoarece poate dispărea cu fiecare nou raport al IPCC. Avem nevoie de soluții”, a declarat Antoine Frérot, menționând eficiența energetică în clădiri și în industrie, utilizarea energiilor regenerabile, reciclarea masivă, captarea metanului sau captarea carbonului în vederea reutilizării sau neutralizării efectelor. „Mai mult de jumătate din soluții sunt deja disponibile. Dar trebuie efectuate și studii-pilot pentru ca oamenii să le poată vedea puse în aplicare”.