Comunicat Veolia

În urma declarațiilor doamnei Gabriela Firea, Primar General al Municipiului București, în cadrul emisiunii Subiectiv difuzată de postul TV Antena 3, în data 4 iunie 2017, și preluate de majoritatea presei, compania Veolia dorește să facă următoarele precizări:

În urma declarațiilor doamnei Gabriela Firea, Primar General al Municipiului București, în cadrul emisiunii Subiectiv difuzată de postul TV Antena 3, în data 4 iunie 2017, și preluate de majoritatea presei, compania Veolia dorește să facă următoarele precizări:

Susținem cu tărie opinia Primarului General, Doamna Gabriela Firea, legată de formula prin care companiile private se pot implica în furnizarea de utilități publice. Astfel, singura posibilitate este prin licitație, într-o formulă de concesiune sau de asociere. Un exemplu de succes este licitația organizată de Primăria Municipiului București în anul 2000, sub supravegherea Băncii Mondiale, câștigată de Veolia și care a condus la implementarea unui parteneriat public privat dat ca exemplu de bune practici în lumea largă (Banca Mondială). Este practic singurul serviciu de utilități publice din București care se bazează, prin contract, pe atingerea nivelelor de performanță stabilite, iar nu pe criterii subiective de evaluare din partea autorităților locale sau a investitorilor.

Suntem de asemenea de acord că situația RADET, operat de autoritățile publice de la înființare, și care a acumulat datorii de miliarde de lei, fiind actualmente în insolvență, trebuie rezolvată, în interesul locuitorilor Capitalei și a bugetului public, care susține cheltuieli de operare colosale și subvenții din bani publici. Salutăm deci afirmațiile doamnei Primar General, care deschid, în premieră, posibilitatea unui management performant, selectat prin procedura de licitație.

În altă ordine de idei, vă informăm că Veolia nu a efectuat vreo analiză privind preluarea sau nepreluarea RADET, sau legată de oportunitatea unui asemenea proiect. În cazul în care s-ar fi pus problema unei astfel de asocieri, compania ar fi anunțat public aceasta intenție, în spiritul transparenței pe care noua echipă managerială a promovat-o constant. De asemenea, actuala conducere nu a împuternicit reprezentanți ai companiei pentru a derula discuții pe acest subiect, indiferent de pregătirea sau trecutul profesional. Recomandăm doamnei Primar General, precum și domnului avocat Piperea, să raporteze autorităților orice presiune, conform celor semnalate public, iar noi vom participa cu orice informații relevante legate de personalul nostru, evaluat doar pe baza profesionalismului și expertizei relevante serviciilor pe care le oferim.
Momentul este prielnic, și ar sprijini eforturile Veolia de auditare internă și de dialog cu autoritățile de control, care au contribuit major la curățarea și limpezirea companiei, parazitată în trecut de interese politice și financiare.

Toate operațiunile de servicii publice Veolia în România se bazează pe contracte câştigate prin licitație, conform documentațiilor elaborate de primăriile orașelor, fără excepție: termoficare în Iași și Ploiești, furnizare de apă potabilă și servicii de canalizare în București, Ploiești și localități din Ilfov, nefiind posibilă cumpărarea directă a vreunei companii de stat, furnizor de utilități publice, indiferent de puterea de negociere, cu doi lei sau altă suma.

Pentru contact: [email protected]